Proč cvičím naboso

Nikdo z nás se obutý nenarodil, boty ani podrážka nám na noze přirozeně nerostou, proto si kladu otázku, proč se v dnešní době šíří domněnky, že obuv je zdravější (i na cvičení) než bosá noha?

Lidská noha je dokonale zkonstruovaná pro plnění na ni kladených úkolů ve stoje, při chůzi i běhu.

Chodidlo je tvořeno z celkem 52 kostí, což je čtvrtina všech kostí v těle (z 206 kostí lidského těla). 26 kostí každého chodidla do sebe zapadá způsobem, který chodidlu umožňuje měnit se při každém kroku z flexibilní do pevné struktury – jestli je něco vytuněného, tak je to lidské chodidlo 🙂 . Chodidlo můžeme propnout do špičky, ohnout i na druhou stranu, vytočit vnější i vnitřní stranou k zemi. K tomu nám dopomáhá kotník – závěsný kloub umožňující otáčivý pohyb v jedné rovině.

Nožní klenba, která je ústředním prvkem fungování chodidla, tvoří doslova základní systém tlumení nárazů těla. Absorbuje energii došlapu při chůzi i běhu a tlumí nárazy, které by jinak poškozovaly klouby od nohy až k páteři. Odhaduje se, že přibližně 20% energie nárazu při došlápnutí se ukládá v tkáních nožní klenby a následně se využívá při katapultáži k dalšímu kroku.

Lidský (ne)smysl

Vycházková obuv, sportovní obuv, obuv na podpatku….to vše je výtvor naší společnosti, který se řídí módou a tradicemi a nezabývá se stavbou a funkcí nohou. Obuv nám může způsobit následující potíže:

  • Omezit schopnost prstů něco uchopit, nebo se odrazit, omezit jejich flexibilitu i flexibilitu chodidla. Sešněrovaný pas byl také módním trendem, který definitivně nemyslel na lidské zdraví. Sešněrujte nohu a přijdete o přirozenou ohebnost chodidla a prstů. Tím se ovlivní způsob chůze i běhu, krok se prodlouží a upraví se i přirozené pohyby chodidla. Navíc můžete omezit průtok krve do chodidla a kotníku.
  • Trvale zvednutá pata (většina sportovní obuvi má patu 1-5 cm nad nejnižší částí nohy) může zkrátit či zeslabit Achillovu šlachu. Tím dochází ke zmenšení rozsahu pohybu kloubu kotníku a k oslabení lýtkových svalů, které jsou zřejmě nejdůležitějšími svaly při chůzi.
  • Výrazně omezit tlumení nárazů nožní klenbou a její pružení. Opora nožní klenby (podrážka) brání klenbě vykonávat svou práci a v důsledku toho trpí klouby těla.
  • Nepříjemný zápach a pocení nohou. Propocená obuv je vynikajícím prostředím pro bakterie, které jsou do značné míry zodpovědné za zápach bot. Umyté ruce jsou samozřejmostí, ale chodidlo bez bakterií už tolik ne 😉
  • Zvýšená podrážka mění způsob rozložení váhy těla a míst nesoucích tuto váhu v chodidle a tím změnit pozice kloubů v chodidle, kotníku, koleni, kyčlí a v páteři. U cvičení se pak zatěžují klouby pod jiným než přirozeným úhlem. Obuv zvyšuje průměrnou zátěž na přední část kolena oproti chůzi naboso o 12%. Obuv tedy může změnit styl našeho pohybu, ale také způsobu jak chodíme a stojíme.
  • Chodidlo obsahuje 100 tis. až 200 tis. nervových zakončení, která fungují jako hmat – přijímají informace o vlastnostech podložky a působení jednotlivých sil, které následně odesílají do mozku. Zpětná vazba od terénu je zásadní pro ochranu kloubů těla před nevhodnými nárazy. Do složitých pohybů, k nimž při každém kroku dochází, se zapojují svaly, kosti a další části složité struktury nohy. Chodilo zavřené uvnitř boty (a tudíž i mozek) nedokáže posoudit, jak silným nárazům jsou naše kosti a klouby vystavovány. Chodidlo přichází o jeden z pěti základních lidských smyslů a to je v podstatě lidský nesmysl 🙁

Boty za 2 tácy nebo bosá noha zadarmo?

Dnes jsou již na trhu k dostání boty, které simulují „bosou“ nohu. Jsou výrobci, kteří si uvědomují, že se lidé začínají více zajímat o své zdraví, a tak na trh vstoupily boty jako Nike Barefoot nebo Vibram Five fingers. Tato sportovní obuv může být skvělou pomůckou při přechodu od cvičení v botách ke cvičení naboso (jak po fyzické, tak i psychické stránce), ale přináší jednu nevýhodu – tou je jejich pořizovací cena. Vaše chodidla máte naprosto grátis.

Zvažte si své pro a proti

Zda cvičit/chodit v obuvi je na rozhodnutí každého z vás. Z mého úhlu pohledu je těch pozitiv více než negativ. Navíc cvičím bez bot už 4 roky a svou osobní zkušenost bych rozhodně nevyměnila za názor, že z bezpečnostních důvodů je lepší cvičit ve sportovní obuvi.

Když jsem se cvičením začínala, měla jsem tentýž pocit, že když si koupím „kvalitní“ a drahou obuv, udělám pro své nohy to nejlepší. Dnes už vím, že jsem byla tak daleko od pravdy, jak jen jsem mohla. Bez obuvi nemám nohu seškrcenou, nepotí se mi, chodidly vnímám, co dělám, jak došlapuji, a mé kotníky jsou dnes zaručeně pevnější, než tomu bylo dříve. Skáču, dřepuji, dělám přeskoky, výskoky na obou i jedné noze……

I kontakt bosé nohy s přírodou a zkoumání nových povrchů je k nezaplacení. V létě se opět chystám cvičit na trávníku.

Začínáte? Jděte na to postupně!

Benefity bosých nohou jsou z mého úhlu nepopiratelné. Mějte však na paměti, že u přechodu ze cvičení v botách na cvičení naboso je třeba brát v potaz, jak na tom vaše chodidla a kotníky jsou. Někdo může začít cvičit naboso bez potíží a někdo bude potřebovat pomalý, plynulý přechod, chvíli cvičit bez bot a chvíli s botami tak, aby si chodidla a kotníky zvykly a sílily postupně bez otékání a bolesti. V tomto ohledu se jedná čistě o individuální záležitost, kterou si musí každý za sebe vyhodnotit sám.

Vaše Maruška