Buchta z řepy a špaldové mouky

U této buchty jsem měla jediný cíl – aby byla levná, bez přidaného cukru a aby zahrnovala pouze lokální suroviny. Sáhla jsem tedy po velmi dostupné špaldové mouce, řepě a rozinkách k doslazení. Opět jsem využila koření z mého šuplíku k dodání vůně a ještě lepší chuti. Nebojte se kajenského pepře, ta špetka dodá výraznější chuť a koláč po tak malé dávce nebude ještě pálivý. Výsledek je luxusní!

Ingredience

  • 300g (1 větší kus) řepy
  • 200g (1 hrnek) hrozinek
  • 125 ml (1/2 hrnku) kefíru
  • 200g (1 hrnek) BIO celozrnné špaldové mouky
  • 60g (3/4 hrnku) nepraženého kakaa (pokud byste použili kakao pražené, použijte ho pro jeho výraznější chuť menší množství)
  • 4 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 špetky růžové himalájské soli
  • špetka kajenského pepře (nebo mleté chilli papričky)
  • špetka muškátového květu

Poleva

  • 50g kvalitní hořké čokolády (ideálně nad 75% kakaa)

Příprava

Nejprve jsem namočila rozinky na 30 minut do vody, aby změkly. Veškerou vodu jsem následně slila a tyčovým mixérem rozinky rozmixovala na jemnou pastu.

Syrovou řepu jsem oloupala a nastrouhala najemno. Vložila jsem ji do mísy, kam jsem přimíchala ostatní ingredience včetně rozinkové pasty. Vše jsem jsem řádně promíchala a nalila do vymazané a moukou vysypané formy.

Buchtu jsem pekla v předem předehřáté troubě na 175°C 40 minut. Ještě horkou buchtu polévám rozpuštěnou čokoládou, rozetřu na vrchu rovnoměrně a nechám vychladnout.

Dnes jsem využila chladnějšího počasí a nechala dezert vychladnout venku.

Po tréninku, který pro vás na zítra připravuji točit, jsem si běžela s chutí pro hotovou buchtu 🙂

Vaše Maruška