Batáty s kozím sýrem, ořechy a balzamikovým krémem

Miluji kozí sýr! Kdo není jeho fanouškem, sýr může vynechat, i tak si určitě pošmákne. Tohle je opravdu dobré zimní jídlo, které nasytí a dodá živiny.

1 porce obsahuje 464 kCal, 24 g tuků, 19,5 g bílkovin, 39,5 g sacharidů

Ingredience na 4 porce

  • 2 batáty (sladké brambory, každý má +- 400 g)
  • půlka velké bílé cibule
  • 2 lžíce olivového oleje + něco navíc na pomazání brambor
  • 280 g měkkého kozího sýra
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 4 malé hrsti (cca 50g) polníčku
  • 1 plná hrst vlašských ořechů (40 g)
  • tmavý balzamikový krém na dochucení a dozdobení

Příprava

Batáty jsem oloupala, rozpůlila, potřela je ze všech stran olivovým olejem a dala plochou stranou na pečící papír. Peču v předem vyhřáté troubě při 190°C asi tak hodinu.

Upečené batáty nechám lehce vychladnout, aby nebyly horké, ale zůstaly teplé. Velkou lžící je pak vydlabu a dužinu dám do mísy.

Mezi tím si na rozpáleném olivovém oleji dorůžova osmahnu najemno nakrájenou cibuli.

Kozí sýr rozdrobím a smíchám jej i s cibulkou, dužinou a zbylými ingrediencemi.

Do vydlabaných půlek po hrstce omytý polníček, přidám batátovou směs, posypu drcenými ořechy a dochutím balzamikovým krémem.

 

Vaše Maruška