Pohankový kuba

Když jsem v Americe hlídala starého pána, který mi vyprávěl o válce a době, kdy nebylo moc peněz na jídlo, vzpomínal na kubu s kroupami jako pravidelné páteční jídlo. Pravdou je, že ne každé zdravé jídlo musí být drahé. Obzvlášť vegetariánská jídla moc nestojí a mohou být skvělým jídlem nebo přílohou.

Dnes jsem kvůli mému opětovnému zařazování bezlepkových výrobků po Whole 30 uvařila pohankového kubu. Místo pšeničných krupek se dá pohanka a bezlepkové jídlo je na světě 🙂

Pro mne jako bezlepková příloha, ke které mi krásně pasovala vejce natvrdo. Na zeleninu nezapomínám u žádného hlavního jídla a tak jsem si k jídlu připravila i okurkový salát.

Ingredience na 4 porce

  • 300g (2 hrnky) pohanky
  • 4-5 lžic extra panenského olivového oleje, másla, BIO sádla nebo BIO ghí (preferuji ghí)
  • 50g sušených hub
  • 2 velké bílé cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

Příprava

Houby jsem namočila na 15 minut do horké vody a povařila dalších deset minut (dle instrukcí na obalu).

Podle instrukcí jsem si také připravila a uvařila pohanku.

V nepřilnavém pekáčku jsem na ghí asi 5 minut restovala na jemno pokrájenou cibuli dorůžova. Pak jsem přidala scezené a pokrájené houby, pohanku a ostatní koření a vařila vše ještě 5 minut. Směs jsem na povrchu uhladila lžící a dala péct pod pokličkou na 20 minut do trouby při 190°C.

pohankovykuba

Vaše Maruška