Špagetová dýně s medvědím česnekem

Jak se zdá, dýně jsou teď všude a jsou takovou vděčnou potravinou, ze které se dá udělat snad vše od polévky, kaše, přílohy, dezertu ba i nudlí až po super podzimní dekoraci.

Dnes tu pro vás mám variaci na špagety – jak jinak než ze špagetové dýně. A na tyto nudle nepotřebujete ani spiralizér, ani trpělivost 🙂 , ani žádná speciální udělátka.

Špagety z dýně můžete smíchat s jakoukoliv Vaší oblíbenou omáčkou, zeleninou, sýrem i masem. Já si pro tentokrát zvolila bezmasou verzi se žampióny, kmínem a medvědím česnekem…mňam! 🙂

Ingredience na 2 porce

  • 1 špagetová dýně
  • 1 větší bílá cibule
  • 250g žampiónů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medvědího česneku
  • 1/3 lžičky růžové himalájské soli
  • špetka římského kmínu
  • pepř na dochucení

Na ozdobení

  • 1 lžíce medvědího česneku
  • 1/2 jarní cibulky

Příprava

Dýni podélně rozříznu na 2 půlky, zbavím semínek a vložím řezem vzhůru, který ještě zlehka potřu olivovým olejem, do předem rozehřát trouby na 175 °C na 45 minut. Nechám pak krátce vychladnout a vidličkou nebo dlaní vydlabávám dužinu, která se krásně trhá na špagety. Stačí využít potenciálu dýně a špagety jsou na světě 🙂

spagetovadyne2

Na olivovém oleji pak osmahnu najemno pokrájenou cibuli dorůžova, přidám oloupané a na plátky nakrájené žampióny, římský kmín a dusím do změknutí cca 5 minut. Na závěr přihodím dýňové špagety, přidám sůl, pepřa medvědí česnek a restuji krátce (asi minutu) a vše důkladně promíchám.

Na talíři dozdobím lžící medvědího česneku a jarní cibulkou. Lze přidat strouhaný sýr nebo dýňová semínka.

Vaše Maruška