Domácí BBQ omáčka

Jestliže se chceme vyhnout v jídelníčku zbytečným cukrům, konzervantům apod., jsme odkázáni na dražší výrobky z různých specializovaných BIO prodejen, nebo na domácí výrobu. Taková je bohužel realita.

Osobně dávám přednost finanční úspoře a domácí výrobě. Přesto bych uvítala svět (kdo by nechtěl), kdy si člověk zajde do obchodu, koupí za rozumnou cenu jen to nejlepší…..jenže, jak se zdá, to je zatím utopie…..

Mám ráda omáčky a dresinky a vůbec si jimi ráda zpříjemňuji chuť masa, salátů a tak podobně 🙂

Proto s radostí vystavuji výjimečnou domácí BBQ omáčku pro všechny fandy její sladko-kyselé chutě.

Kdo chce, může se základní omáčkou pracovat různě:

  • Pro sladší chuť přidejte tekutý med
  • Pro ještě kyselejší chuť dejte více octa
  • Pro uzenější chuť přidejte mletou uzenou papriku (což dělám já)
  • Pro pálivěší chuť více chilli koření
  • Pro štiplavější chuť přidejte půlku čerstvé cibule do mixéru, než omáčku rozmixujete na kaši

Ingredience na základní BBQ omáčku (500ml)

  • 4 velká zralá rajčata
  • 2 lžíce másla (používám Ghí – přepuštěné máslo, ale klasické máslo je dostačující)
  • 140g rajčatového protlaku
  • ½ hrnku jablečného octa
  • 1/3 hrnku tamari omáčky (=sójová fermentovaná omáčka)
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky chilli koření

Příprava

Na nepřilnavé pánvi jsem rozpustila máslo a krátce (cca 3 minuty) na něm podusila na čtvrtky nakrájená rajčata. Pak jsem přidala rajčatový protlak a ocet a za stálého míchání jsem vařila směs 5 minut, aby rajčata lehce změkly.

Pak jsem vše nechala vychladnout na pokojovou teplotu (tento krok lze vynechat a můžete přidat rovnou zbytek ingrediencí a mixovat. Pokud ale chcete zanechat vitální látky z tamari omáčky a česneku, nechte směs nejprve vychladnout).

Na závěr jsem vše dala do vysokootáčkového mixéru, přidala tamari omáčku, česnek a chilli (v mém případě ještě uzenou papriku) a rozmixovala vše na jemnou konzistenci BBQ omáčky.

Výrazná sladko-kyselá chuť omáčky se skvěle hodí k masitým pokrmům nebo do těstovin.

Vaše Maruška