Dýňové muffiny (bez lepku)

Zatím ty nejlepší muffiny, co jsem dělala! A ta vůně!

Ingredience na 12 muffinů

  • 1 hrnek (300g) dýňového pyré (viz popis přípravy pyré níže)
  • 1/4 hrnku (35ml) olivového oleje
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku (16 lžic) javorového sirupu
  • 1 a 1/2 hrnku (170g) mandlové mouky nebo rozemletých mandlí
  • 1/2 hrnku (55g) tapiokového škorbu (lze použít i kuzu škrob)
  • 3 lžíce 100% raw konopného proteinu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli (nebo klasické soli)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/2 lžičky kakaa
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky nového koření

Na posypání

  • 1 hrst pekanových ořechů (rozdrcených v hmoždíři)
  • 1 hrst drcených kakaových bobů
  • 1 hrst mandlových plátků

Pomůcky

  • košíčky na muffiny
  • forma na muffiny
  • tyčový mixér

Příprava

Nejprve si večer předem připravím pyré: Menší dýni na vaření jsem rozpůlila, zbavila semínek, rozkrájela na plátky, položila na pečící papír na plech a dala péct 25 min při 190°C do horkovzdušné trouby, aby změkla. Dýni nechám vychladnout a po vychladnutí rozmixuji (včetně slupky) tyčovým mixérem na jemné pyré.

Všechny ingredience na těsto smíchám dohromady a lžící nandavám do formy na muffiny. Ideální by bylo mít v každé formě vložený papírový košíček (já ho tentokrát neměla po ruce a hotové muffiny jsem vydlabávala po okrajích nožem)

Smíchám ingredience na posyp a lžící sypu na těsto. Lehce ještě dlaní přimáčknu, aby se ořechy dobře přichytily na těsto.

dynovemuffiny

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C 35 min. Muffiny jsou krásně nadýchané, voňavé a rozplývají se na jazyku 🙂

Vaše Maruška