Quinoa salát (vegan)

Quinoa patří mezi nutričně cenné potraviny – je přirozeně bezlepková, bohatá na bílkoviny a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což z ní činí plnohodnotný zdroj rostlinných proteinů. Její jemně oříšková chuť navíc dodává pokrmům příjemnou chuť.

V tomto receptu jsem quinou zkombinovala s uzeným tofu, které zvyšuje obsah bílkovin, a s čerstvou i tepelně upravenou zeleninou – salátovou okurkou, rajčaty, červenou paprikou a cibulkou. Tepelná úprava rajčat a papriky napomáhá uvolnění lykopenu – červeného barviva a silného antioxidantu, který je po vaření pro tělo lépe vstřebatelný.

Výsledkem je lehké, vyvážené a lahodné jídlo, ideální pro vegetariány i vegany, které potěší chuťové buňky i tělo.

Dopřejte si zdraví na talíři!

1 porce obsahuje 1804 kJ; 431 kCal; 20g bílkovin, 53g sacharidů, 13g tuků, 10g vlákniny

INGREDIENCE NA 5 PORCÍ

  • 300g  (1 a 1/2 hrnku) quinoy
  • 100g (1 kus) červené cibule
  • 20 ml (2 lžíce) ghí (nebo klasického másla)
  • 250g (1 kus) červené papriky
  • 200g (2 kusy) rajčat
  • 200g (plechovka) vařené cizrny
  • 280g (1 balení) uzeného tofu
  • 400g (1 kus)  salátové okurky
  • 5 stonků petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 40 ml (4 lžíce) sójové omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a pepř na dochucení

PŘÍPRAVA

Quinou zaliji dvěma hrnky vody (cca 500 ml). Vařím ji pod pokličkou přibližně 20 minut, poté ji odstavím z plotny a nechám ještě 10 minut dojít – krásně změkne a zůstane nadýchaná.

Mezitím si na ghí dozlatova orestuji najemno nakrájenou červenou cibuli. Přidám na kostičky nakrájenou červenou papriku a restuji dalších 5 minut. Nakonec vmíchám nasekaná rajčata, která nechám krátce prohřát – stačí 1–2 minuty, aby se uvolnil lykopen, ale zelenina zůstala šťavnatá.

Zeleninovou směs následně spojím s uvařenou quinoou. Přimíchám čerstvou salátovou okurku, slitou a propláchnutou cizrnu, pokrájené uzené tofu, nasekanou petrželku a prolisovaný česnek. Dochutím tamari omáčkou, uzenou paprikou, solí a pepřem – vše ladím tak, aby byla chuť výrazná, ale vyvážená.

Podávám buď teplé jako lehký oběd, nebo studené jako osvěžující salát – podle chuti a ročního období.

Vaše Maruška