Quinoa salát (vegan)

Quinoa patří mezi nutričně cenné potraviny – je přirozeně bezlepková, bohatá na bílkoviny a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což z ní činí plnohodnotný zdroj rostlinných proteinů. Její jemně oříšková chuť navíc dodává pokrmům příjemnou chuť.
V tomto receptu jsem quinou zkombinovala s uzeným tofu, které zvyšuje obsah bílkovin, a s čerstvou i tepelně upravenou zeleninou – salátovou okurkou, rajčaty, červenou paprikou a cibulkou. Tepelná úprava rajčat a papriky napomáhá uvolnění lykopenu – červeného barviva a silného antioxidantu, který je po vaření pro tělo lépe vstřebatelný.
Výsledkem je lehké, vyvážené a lahodné jídlo, ideální pro vegetariány i vegany, které potěší chuťové buňky i tělo.
Dopřejte si zdraví na talíři!
1 porce obsahuje 1804 kJ; 431 kCal; 20g bílkovin, 53g sacharidů, 13g tuků, 10g vlákniny
INGREDIENCE NA 5 PORCÍ
- 300g (1 a 1/2 hrnku) quinoy
- 100g (1 kus) červené cibule
- 20 ml (2 lžíce) ghí (nebo klasického másla)
- 250g (1 kus) červené papriky
- 200g (2 kusy) rajčat
- 200g (plechovka) vařené cizrny
- 280g (1 balení) uzeného tofu
- 400g (1 kus) salátové okurky
- 5 stonků petrželky
- 2 stroužky česneku
- 40 ml (4 lžíce) sójové omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- sůl a pepř na dochucení
PŘÍPRAVA
Quinou zaliji dvěma hrnky vody (cca 500 ml). Vařím ji pod pokličkou přibližně 20 minut, poté ji odstavím z plotny a nechám ještě 10 minut dojít – krásně změkne a zůstane nadýchaná.
Mezitím si na ghí dozlatova orestuji najemno nakrájenou červenou cibuli. Přidám na kostičky nakrájenou červenou papriku a restuji dalších 5 minut. Nakonec vmíchám nasekaná rajčata, která nechám krátce prohřát – stačí 1–2 minuty, aby se uvolnil lykopen, ale zelenina zůstala šťavnatá.
Zeleninovou směs následně spojím s uvařenou quinoou. Přimíchám čerstvou salátovou okurku, slitou a propláchnutou cizrnu, pokrájené uzené tofu, nasekanou petrželku a prolisovaný česnek. Dochutím tamari omáčkou, uzenou paprikou, solí a pepřem – vše ladím tak, aby byla chuť výrazná, ale vyvážená.
Podávám buď teplé jako lehký oběd, nebo studené jako osvěžující salát – podle chuti a ročního období.

Diskuze
Zatím žádné komentáře.