Lososové placičky s pečenými rajčaty v balsamikovém nálevu

Teplá rajčátka s balsamikem jsem poprvé ochutnala v kladenské restauraci Nostalgie a byla to láska na první ochutnání. A když už sem byla tak pěkně chuťově rozjetá, spojila jsem chuť sladko-kyselého nálevu rajčat s delikátními losovými placičkami. Vznikl tak nezapomenutelný nedělní oběd. I naše děti si placičkách pochutnají, což je pro mne pokaždé velkým bonusem.

K obědu se přílohám nevyhýbám, proto jsem si dala i brambory polité šťávou z rajčat – byly luxusní!

Ingredience (na 2-3 porce)

Na placičky (6 placiček)

  • 240g plátků z čerstvého lososa (ideálně z volného chovu, nebo uloveného v moři)
  • 1 mrkev (80g)
  • 1 menší vejce
  • 1 jarní cibulka
  • ¼ hrníčku mandlové mouky (30g)
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce sušeného kopru (nebo čerstvého 2 lžíce)
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky soli (ideálně černé himalájské)
  • Pepř na dochucení
  • Olej na potření plechu

Na pečená rajčata

  • 500g cherry rajčátek
  • 1 lžíce bílého balsamikového octa
  • 2 větší špetky čerstvého nebo sušeného tymiánu

Příloha

  • 3 menší brambory (300g)
  • ½ lžičky sušeného kopru

Příprava

Nejprve jsem si připravila placičky. Z plátků lososa jsem sundala kůži a maso nakrájela na menší kostičky, které jsem dala do misky. K masu jsem přimíchala nahrubo nastrouhanou a oloupanou mrkev, vejce, na tenká kolečka nasekanou jarní cibulku, mandlovou mouku, nasekanou petržel, kopr, uzenou papriku a sůl a pepř na dochucení. Vše jsem pak v misce pořádně promíchala.

Troubu jsem předehřála na 220°C. Na plech jsem dala pečící papír, který jsem po celé vrchní straně potřela olivovým olejem. Na papír jsem lžící kladla kopečky z lososové směsi a tvarovala je do kulatých placiček (odhadem 7 cm velikých). Z celé směsi mi vzniklo 6 stejných placiček.

Plech jsem vložila do předem vyhřáté trouby na 15 minut. Pak jsem plech vyndala, lopatkou všechny placičky opatrně otočila a pekla ještě 15 minut dozlatova.

Současně jsem na druhý plech s pečícím papírem vysypala rajčátka a taktéž vložila do trouby. Rajčátka jsem pekla 10 minut (můžete i kratší dobu, pokud je nemáte rádi až příliš měkká). Hotová rajčata jsem smíchala s balsamikovým octem a tymiánem.

K příloze jsem uvařila brambory na páře, které jsem na talíři posypala koprem a zakapala šťávou z rajča

Vaše Maruška