Plněné mexické tortilly

Mexická kuchyně je z mého pohledu jedna z nejchutnějších, kterou jsem kdy v dané zemi měla možnost vyzkoušet. Plněné mexické placky jsou plnohodnotným jídlem, které lze zabalit na cesty třeba do alobalu a mít tak po ruce něco kvalitnějšího, než je namazaný rohlík 😉

Základem je ochucená masová směs, která dodává plackám ten správný šmak 😉 , a s ostatními surovinami si můžete hrát dle osobních preferencí (lze prakticky přimíchat jakoukoliv oblíbenou zeleninu). Pro bezlepkovou verzi lze použít placky kukuřičné.

1 masem, zeleninou, čedarem i fazolemi plněná tortilla obsahuje 2003 kJ; 478 kCal; 26,5g bílkovin, 42g sacharidů, 15g tuků

Ingredience na 12 plněných tortill

  • 180g (1 veliká) bílá cibule
  • 40 ml (4 lžíce) panenského olivového oleje
  • 650g krůtího masa (ideálně v Bio kvalitě)
  • 140g rajčatového protlaku
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky (pro pálivou verzi lze nahradit pálivou paprikou)
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/3 lžičky římského kmínu
  • 200g zakysané smetany 12%
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/3 lžičky mletého pepře

Ostatní ingredience do 1 zabalené tortilly

  • 1 celozrnná placka (pro bezlepkovou verzi lze použít kukuřičnou tortillu)
  • 2 vrchovaté lžíce propláchnutých, rozmixovaných fazolí se solí, pepřem, římským kmínem a trochou vody (na doladění konzistence)
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného čedaru
  • 2 vrchovaté lžíce nakrájených rajčat, smíchaných s nasekaným koriandrem
  • 2 vrchovaté lžíce na nudličky pokrájeného hlávkového salátu

Příprava

Nasekanou cibuli restuji na oleji dorůžova. Přidám mleté krůtí maso a restuji tak dlouho, dokud neztratí syrovou barvu, a současně jej vařečkou odděluji na co nejmenší kousky. Dále přidám protlak a dusím na mírné teplotě cca 10 minut, aby bylo maso pěkně propečené. Směs lze v průběhu dušení podlít trochou vody, pokud by byla až příliš hustá. Sundám z plotny a přimíchám prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a ostatní koření, aby se příliš vysokým teplem neztratily živiny. 

2 lžíce takto připravené hotové masové směsi nandám na placku, kterou nejprve pomažu teplými, rozmixovanými fazolemi.

Dále přidám nakrájená rajčata, posypu trochou sýra, koriandrem a salátem. 

Ohnu okraje placky a sroluji. Servíruji ještě s paprikou a jako dresing, do kterého lze placku namáčet, se báječně hodí avokádový dresing.

Vaše Maruška