Lahodný dýňový koláč (bez lepku)

Podzim je spojený se sklizní dýní a přípravou rozličných dýňových pokrmů. Když už svátky klepou na dveře, proč si nedopřát jemný dýňový koláč s vůní vánoc? Je ze samých zdravějších přírodních ingrediencí bez přidaného rafinovaného cukru a ta drobenka nahoře dodá zákusku dokonalý šmrnc (tu rozhodně nevynechejte 😉 )

Přeji vám dobrou chuť a co nejpohodovější adventní čas.

1 porce obsahuje 1251 kJ; 299 kCal; 10g bílkovin, 38g sacharidů, 11g tuků

Ingredience na 16 porcí

Na korpus

  • 75g pekanů (nebo vlašských ořechů)
  • 200g hladké pohankové mouky
  • 60g ovesných vloček (použila jsem jemné vločky, které jsou předem namleté nahrubo)
  • 20g (2 lžíce) BIO kokosového oleje
  • 25g (2 vrchovaté lžíce) medu
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka muškátového květu
  • 100ml vody (nebo dle potřeby ke zjemnění těsta, aby nebylo suché a současně lepilo)
  • 2 lžíce mletých zlatých lněných semínek (rozemlela jsem si je v mlýnku na kávu)

Na tvarohovo – dýňovou náplň

  • 750g vychladlého dýňového pyré (vyšlo mi přesně z 2 menších dýní Hokkaido, které jsem vypeckované pekla při 160°C asi hodinu do změknutí a pak jejich dužinu vyškrábala ze slupky)
  • 350g nízkotučného tvarohu
  • 225g kysaného 1% podmáslí
  • 2 vejce
  • 4 bílky
  • 160g medu
  • 3 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

Na drobenku

  • 60g pekanů (nebo vlašských ořechů) rozsekaných nožem nebo kuchyňským robotem
  • 55g ovesných vloček (použila jsem jemné vločky, které jsou namleté nahrubo)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 40g rozinek (nasekaných nožem)
  • 25g (2 vrchovaté lžíce) medu

Pomůcky

  • kulatá forma se snímatelným prstencovým bokem o průměru 25cm
  • pečící papír

Příprava

Do formy vložím na dno pečící papír, uzavřu bok a odstřihnu vyčnívající okraje. Formu i s papírem vymažu kokosovým tukem.

Dále si připravím korpus tak, že veškeré ingredience (kromě vody a mletých lněných semínek) dám do kuchyňského robota a mixuji najemno. Teprve pak do suchého a rozpadajícího se těsta přiliji vodu a přisypu mletá lněná semínka a nechám robotem ještě zpracovat na lepivé a hutné těsto. To za průběžného namáčení dlaní, aby se mi těsto nelepilo na ruce, tisknu a rovnoměrně uhladím na dno formy. Kraje nechám trochu vyšší. Vložím do předem vyhřáté trouby na 190°C a peču 10 minut. Hotový korpus vyndám z trouby a teplotu snížím na 170°C.

Dále si připravím náplň stejně tak jednoduše, že opět veškeré její ingredience rozmixuji v kuchyňském robotu – tentokrát na tekutou kaši. Tu naliji na korpus a peču při 170°C 55 minut.

Hotový koláč nechám sedět po upečení v pootevřené troubě (cca 1 hodinu), pak jej vyndám a nechám 3 hodiny chladnout v místnosti, než jej dám úplně chladit přes noc do ledničky.

Ráno si připravím drobenku tak, že smíchám pekany, ovesné vločky a skořici v nepřilnavé pánvi a nasucho je nechám za stálého míchání na střední až vyšší teplotě opékat tak dlouho, až pustí aroma a začnou chytat zlatavou barvu (nechci však připálit). Následně přimíchám nasekané rozinky a med, který se rozpustí a krásně obalí vločky s ořechy.

Sundám s plotny a nechám vychladnout. Směs nasypu na studený koláč a po celé ploše ji rovnoměrně vlhkýma rukama přitlačím do koláče, aby krásně držela.

Po sundání boku formy, lze studený koláč krásně nakrájet.

Vaše Maruška