Nepečený, prázdninový dort (paleo, nízkosacharidový)

Tento nepečený dort s letními bobulemi vychází na 12 porcí. V případě, že byste si chtěli udělat pár zákusků pouze pro sebe, určitě lze celkové množství redukovat podle potřeby a namísto kulaté formy vložit korpus s ovocem a náplní do malých, kulatých formiček. Vzniknou tak lahodné ovocno-čokoládové tartaletky.

1 porce obsahuje 1217 kJ; 290 kCal; 4g bílkovin, 21g sacharidů, 20g tuků

Ingredience na 12 porcí

Na korpus

  • 220g vlašských ořechů
  • 170g rozinek
  • 3 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka růžové himalájské soli

Na ovoce

  • 100g malin
  • 100g ostružin
  • 100g jahod

Na náplň

  • 100g kvalitní 85% hořké čokolády
  • 125ml BIO kokosového mléka (v BIO kvalitě je poctivější a má více tuku potřebného k ztuhnutí)
  • 2 lžíce (20ml) panenského kokosového oleje
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka růžové himalájské soli
  • 4 lžíce kokosového cukru (nebo xylitolu-přírodní, alkoholový cukr s nízkým GI)

Pomůcky

Kulatá forma na dort se snímatelným bokem o průměru 21 cm

Příprava

V kuchyňském robotu s esovitými noži rozmixuji vlašské ořechy na konzistenci hrubé strouhanky. Mixuji krátce, aby ořechy nepustily tuk. Následně přihodím rozinky a ostatní koření a mixuji tak dlouho, až mi vznikne lepivější, mokré těsto.

Těsto dlaní umačkám a uhladím na dně formy tak, aby okraje byly o 2 cm vyšší.

Korpus vyplním po celém povrchu malinami, ostružinami a do zbylých děr dám pokrájené jahody.

Náplň a všechny její ingredience v jednom kastrůlku za stálého míchání postupně rozpustím tak, aby se tekutina nevařila a byla maximálně teplá tak, že v ní udržím prst. Hotovou rozpuštěnou čokoládovou polevu naliji na dort.

Nechám přes noc ztuhnout v lednici.

Vaše Maruška