Tiramisu (keto, low carb)

Italské Tiramisu je jedním z nejklasičtějších a nejlahodnějších receptů na krémový dezert, který znám. Z výživového hlediska v něm vidím jednu drobnou nevýhodu a to takovou, že se v něm potkává velké množství cukru a tuku najednou. Z toho důvodu jsem vytvořila nízkosacharidovou verzi, která nezvedá krevní cukr jako klasický recept s rafinovaným cukrem a piškoty, je stejně chutná a navíc malý kousek takového dezertu nasytí na velmi dlouho. Tak proč nemlsat bez výčitek, když je to možné?

Dezert můžete využít v posledním týdnu měsíční výživové výzvy v ketóze jako něco „na zub“

1 porce obsahuje 2022 kJ; 483 kCal; 9g bílkovin, 8,5g sacharidů, 44g tuků

Ingredience na 12 porcí

ingredience na piškoty

  • 300g jemně mletých loupaných mandlí
  • 60g jemně mletých lískových ořechů
  • 100g xylitolu – přírodního březového cukru (pro keto verzi je ještě vhodnější alkoholový cukr erythritol)
  • 70g rozpuštěného másla
  • jemně strouhaná kůra z 1 citrónu
  • 2 velká vejce
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 2 lžičky vinného kamene (prášek do pečiva bez fosfátů)
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma (verze bourbon vanilka)

na krém

  • 50g xylitolu – přírodního březového cukru (pro keto verzi je ještě vhodnější alkoholový cukr erythritol)
  • 2 žloutky
  • 500g mascarpone
  • 100ml smetany ke šlehání

na námáčení piškotů

  • 250ml silného expresa
  • 50ml amaretta

na posypání

  • lžička nepraženého kakaa

Příprava

Nejprve si uvařím silnou překapávanou kávu a nechám ji vychladnout.

Dále smíchám všechny ingredience na piškoty, které pak lžičkou nanesu na tác s pečícím papírem a tvořím tak kolečka o velikosti klasického dětského piškotu. Takto zaplněný plech vložím do na 180°C předem vyhřáté trouby a peču 13 min dozlatova. Hotové piškoty nechám vychladnout (mimochodem se hodí i na vánoční cukroví 😉 )

Zatímco mi piškoty i káva chladne, připravím si krém tak, že v kastrůlku, který vložím do vodní lázně, rozmíchám březový cukr se žloutky a postupně je zahřívám tak, až mi žloutkový krém lehce zhoustne. Hotový krém smíchám s mascarpone, do kterého nakonec přimíchám našlehanou šlehačku. Vznikne mi krásně jemný krém.

Nyní se mohu pustit do namáčení piškotů. Kávu smíchám s amarettem a piškot po piškotu namočím do kávové směsi a nechám ho pěkně kávu nasát. Postupně tak piškoty zaplním celé dno skleněné misky (ve tvaru čtverce nebo obdélníku). Na piškotovou vrstvu nanesu a rozetřu polovinu krému, kterou opět zakryji vrstvou namočených piškotů.

Na druhou piškotovou vrstvu nanesu necelou druhou polovinu krému (trochu krému si nechám na velmi tenkou horní vrstvu) a rozetřu ji. I tuto vrstvu zaplním zbylými piškoty namočenými v kávě, ty lehce potřu tenkou vrstvou zbylého krému. Vše posypu nepraženým kakaem.

Nechám ztuhnout v lednici, aby šlo Tiramisu zlehka rozkrojit a vyjmout jako jeden celý kousek.

P.S.: Vše jsem rozdělila do dvou misek, a tak na ilustračním obrázku vidíte polovinu celkového množství v misce.

Fotogalerie

Vaše Maruška