Smoothies – téměř dokonalé jídlo z mixéru

Když jsem přemýšlela, jakým výživovým tématem zde na stránkách začít, nemusela jsem bloumat dlouho (asi tak 2 vteřiny). Má oblíbená zelená Smoothies, která piji téměř denně, je první krok ve změně výživových návyků, který můžete pro sebe velmi jednoduše udělat. Jsou skvělým způsobem, jak i ten největší odpůrce zeleniny může začít konzumovat směsi plné listů a zeleně. Současně jsou dostupnou metodou, jak postupně přejít na raw stravu (pokud o tom uvažujete). I když se mi raw způsob stravování velmi líbí (smoothies obzvlášť :-)), v mém podání se přechod na tepelně neupravenou stravu nekoná, umrzla bych za živa. Ale kdo ví, třeba se někdo z vás právě chystá……

Sepsala jsem vše, co o zelených smoothies vím, co mám nastudováno a čím se nápoj pyšní. Tímto článkem bych vás ráda vyzvala, abyste během následujících 14 dnů smoothie vyzkoušeli! Zda-li ho zařadíte do svého jídelníčku je jen na vás. Já vám to vřele doporučuji! 🙂

Jak mohu s jistotou tvrdit, že něco tak zeleného, může tak báječně chutnat?

Nedávno jsem zelené smoothie vzala na dámskou jízdu. Kamarádky mne už znají a tak věděly, že přinesu jak jinak něco zdravého. Při pohledu na flašku se „zeleným hlenem“, ale tentokrát nevypadaly tak nadšeně. Ani můj proslov o všech přednostech lahodného zeleného nápoje je nijak zázračně neoslnil. „Evidentně si zelenou barvu evokují se zeleným (pro mne osobně velmi nechutným – pozn. autorky ;)) ječmenem, což je úplně mimo mísu.“: říkala jsem si. Úšklebky se šířily místností a já si stála za svým: „Tohle musíte dámy ochutnat!“. Abych to dokonale zkrátila, kamarádky si řekly o přídavek, recept a začaly zvažovat koupi mixéru…..tak dobré a chytlavé je zelené smoothie!

Něco o „brčálové“ historii

Vynálezkyní zelených smoothies je Victoria Boutenko (VB) www.rawfamily.com, která trpěla zdravotními problémy a snažila se najít cestu, jak do sebe dostat čerstvou listovou zeleninu. VB vychází z teorie, že máme víc jak 99% stejných genů jako šimpanzi, u kterých v jídelníčku hraje převahu ovoce a zelenina.

Ať už se chceme, nebo nechceme stravovat jako šimpanzi, jedno je jisté – ovoce a zelenina jsou zdravé a měly by být součástí každého zdravého jídelníčku.

Rostliny jsou vysoce účinné léčivé prostředky a listová zelenina je bohatá na vitální látky, které podporují zdraví a které si naše tělo neumí samo vyrobit. Musíme je tak přijímat ve stravě!

Výhody zelené syrové stravy a smoothies

Syrová strava je bohatá na mikronutrienty, které organismus přijímá, odbourává a přeměňuje. V přírodní formě nemohou být střádány do zásoby, nelze se jimi předávkovat.

Syrové a tepelně neupravené smoothie obsahuje živé prvky jako potravinové enzymy, ty se dostanou do našeho organismu nezměněné a posilují naše enzymové rezervy

Rozmixované rostliny jsou snáze stravitelné, což ulehčuje práci žaludku a střevům. Lidé, kteří nejsou zvyklí konzumovat syrovou stravu, snáší zelené smoothie vcelku dobře.

Kromě enzymů jsou zelená smoothies bohatá na sekundární rostlinné látky, vitamíny a minerály.

Každá rostlina obsahuje stavební látku kostí – kalcium – obzvlášť petržel a zelí, které jsou častými přísadami v zeleném nápoji.

Zelené listy přispívají k tvorbě alkálií, což posiluje acidobazickou rovnováhu (=vyvážené Ph v těle). Zelená smoothies jsou skvělým pomocníkem v boji proti překyselení.

Zelená smoothies obsahují zelené zlato – chlorofyl. S pomocí chlorofylu se v těle obohatí kyslík, což redukuje nebezpečí rakoviny (rakovinové buňky se množí v prostředí chudém na kyslík). Chlorofyl je také přirozené chelatační činidlo, které může odstranit z těla jedovaté těžké kovy jako olovo nebo rtuť (rizikové faktory pro rakovinu)

Při rychlém zpracování téměř nedojde ke ztrátě vitálních látek, protože antioxidanty z listové zeleně, slupek a jader jsou ve smoothie dobře rozmělněny. Antioxidanty tak slouží jako konzervant.

Slupky, jádra i listy obsahují přirozené mastné kyseliny (zdravý tuk).

Při přípravě přísad pro mixování nevzniká téměř žádný odpad.

Smoothies jsou bohatá na vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou).

V jedné porci do těla dostanete průměrně 100g listové zeleniny

Smoothies se dají vyrobit z nepřeberného množství kombinací zeleně a ovoce a mají detoxikační účinky.

Zelený koktejl je velmi chutný a nahradí vám tak blesku rychle svačinu nebo 1 hlavní jídlo, které se dá skladovat v lednici až 3 dny.

Smoothies se sladkým ovocem chutnají i dětem!

Jak připravit smoothie

Používejte jen naprosto čerstvé ovoce a zeleninu (ideálně v BIO kvalitě). Nemáte-li možnost zakoupit BIO potraviny, ovoce a zeleninu oloupejte.

Používejte výhradě zralé (=sladké) ovoce, aby byl nápoj lahodný.

Ovoce a zeleninu omývejte nejlépe v octové vodě, abyste se dokonale zbavili nečistot a bakterií.

Poměr mezi ovocem a zeleninou v mixéru by měl být ve prospěch zeleniny.

Na dno mixéru dávejte pokrájené ovoce a zbytek mixéru zaplňte zelení. Navíc můžete přidat koření a bylinky dle chutě. Do smoothie se hodí i listy z kořenové zeleniny jako kedlubna nebo mrkev. Není lepší způsob, jak zkonzumovat celou mrkev i s natí (mrkev v jídle a zeleň do smoothie J)

Na závěr naplňte nádobu mixéru asi do poloviny vodou (ideálně pokojové teploty).

Nemixujte příliš dlouho, aby se ingredience nezahřály a neztratily drahocenné vitamíny.

Mixujte ve výkonném mixéru do 45 vteřin nejprve na malý výkon, který v průběhu mixování zvyšujte.

Kombinujte ingredience a zkoušejte různé kombinace.

Mixér

Ideálním mixérem je výkonný mixér s 30 tisíci otáčkami za minutu (=500 otáček za vteřinu), tím se nápoj umixuje do krémové konzistence (včetně semínek a jadérek) a nezahřeje se.

Hledejte mixér s ozubenými koly z kovu, na která se nádoba nasazuje. Plastová kolečka se častým používáním ochodí a z levné investice se může stát špatná investice (věřte mi, mluví ze mne osobní zkušenost).

Nádoba mixéru by měla být plastová (bezpečnější varianta, která je poměrně lehčí než sklo). Smoothie však skladujte ve skleněné nádobě. V ledničce vydrží až 3 dny.

Pro začátek můžete mixovat i tyčovým mixérem za předpokladu, že použijete měkké zralé ovoce a zeleninu, která nemá tuhé stonky (jako je baby špenát). Tímto způsobem si můžete vyzkoušet, zda chuť „brčálu“ je pro Vás.

Důležité

Do smoothies jako základ patří jen ovoce, rostlinná zeleň a voda. Můžete pak klidně přidat také výjimečně kakao, konopná semena, vanilku a další bylinky či koření. Nedívejte se na smoothies jako na zpracovatele všeho, abyste do sebe zbytečně nedostali tunu kalorií – základ stačí, aby smoothie fungovalo jako přírodní lék.

Smoothies prostřídávejte a nepijte stále jeden druh dokola, abyste nesnědli příliš mnoho ochranných látek v určité rostlině, jako jsou alkaloidy (v malém množství jsou zdravé), nebo například příliš mnoho kyseliny šťavelové ze špenátu, což by mohlo zatížit ledviny.

Do smoothie se kvůli vysokému obsahu škrobu nehodí: Baklažány, batáty, brambory, celer, červená řepa, chřest, luštěniny, mrkev, pastinák, topinambury, tykve. Zelené listy z kořenové zeleniny se naopak do nápoje hodí.

Jsou nějaké nevýhody?

Potřebujete výkonný mixér (vzhledem k tomu, že se v něm dají dělat úžasná rostlinná mléka či ovocná zmrzlina, nebo mixovat polévka a zeleninové omáčky, je to velmi dobrá ale nelevná investice).

Smoothies jsou bohatá na vlákninu, která v nápoji zůstane a nestane se odpadem. Představte si vlákninu jako mřížku, která brání rychlému vstřebávání ovocného cukru do krve. Mixováním se vláknina rozmělní na cimpr campr, tím se toto mřížkování napomáhající pomalému uvolňování cukru do krevního řečiště naruší a cukr z ovoce je proto tělem vstřebán stejně tak rychle, jako byste šťávu přecedily od veškeré vlákniny.

Nekoušeme, ale pijeme. Žvýkání je důležitou součástí každého pokrmu, protože se ze slin uvolňují enzymy usnadňující trávení. Proto se na mini-tekuté jídlo dívejme jako na doplnění našeho jídelníčku, ne jako způsob, jak plnohodnotně jíst celý den (pokud tedy zrovna nejsme na očistné kúře).

Živá a tepelně neupravená strava má ochlazující účinky na náš organismus. Lidé (jako jsem já), kteří trpí syndromem studených končetin, mohou v zimě po smoothie „klepat kosu“. Opět zdůrazňuji, dívejme se na nápoj jako na doplnění jídelníčku, který bude obsahovat i zahřívací a tepelně upravené potraviny a koření, aby došlo k pomyslnému vyvážení během celého dne.

V průběhu příštích 2 týdnů vystavím recepty na smoothies – první vystavený naleznete ZDE. Protože jsem už zvyklá na méně sladkou chuť, obsahují méně ovoce. Vy můžete začít testovat smoothie s větším množstvím ovoce, ale pokuste se do pracovat do méně sladkých verzí, aby toho ovoce nebylo během dne až příliš.

Základní „sladší“ smoothie, které lze dobře rozmixovat i tyčovým mixérem (na cca 2-3 porce):

  • 1 zralý banán
  • 2 zralé hrušky
  • 200g baby špenátu
  • 2 stonky petržele
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Cca 500 ml vody

Banán oloupejte a hrubě nalámejte na kusy a dejte do mixéru. Z omytých hrušek (pokud nejsou v BIO kvalitě, oloupejte) odstraňte bubáka a stopku (jádra a ohryzek se použijí). Přidejte opraný baby špenát, natrhanou petržel, šťávu z citrónu. Uzavřete mixér a mixujte do 45 sekund. Od nižších otáček pomalu přecházejte na vyšší.

Mé osobní doporučení

Zelený nápoj zařazujte do vašeho jídelníčku pravidelně (nejlépe každý den) k svačině nebo jako první jídlo po tréninku. Po cvičení je vstřebatelnost vitálních látek z přijatého nápoje ještě vyšší. Vaše tělo má tak jedinečnou možnost doslova biologicky vysosat všechna pozitiva připraveného smoothie.

Tak jak? Jste odhodláni vyzkoušet zelený lahodný nápoj?

Použité zdroje k článku: Cukr-náš zabiják (Robert H.Lustik); Zelené smoothie, zdravé mini-jídlo z mixéru (Huth, Hickisch); Zelené smoothie, revoluce ve výživě (Victoria Boutenko)

Vaše Maruška