Bali mísa s marinovaným tofu

Pokud hledáte jídlo, které je stejně krásné na pohled jako lahodné na talíři, tahle Bali mísa s marinovaným tofu vás nadchne. Je plná barev, chutí a živin – křupavé batáty, voňavé marinované tofu, svěží salát, jemná květáková rýže i exotická černá rýže. Perfektní kombinace, která zasytí, pohladí na duši a dodá energii.
Dobrou chuť!
1 porce obsahuje 593 kCal; 2483 kJ; 24g bílkovin; 56g sachridů; 27g tuků a 12g vlákniny
INGREDIENCE NA 4 PORCE
NA TOFU s marinádou
- 50g (2 lžíce) burákového másla
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 20 ml (2 lžíce) sójové omáčky
- 20 ml (2 lžíce) javorového sirupu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- sůl a špetka pálivé papriky
- 360 g (2 ks) přírodního tofu
NA PEČENÉ BATÁTY
- 400g (2 ks) batátů
- 10 ml (1 lžíce) olivového leje
- Sůl
NA SALÁT
- 50g (1 ks) šalotky
- 200 g (2 ks) mrkve
- 60g (1/2 vaničky) políčku
- 100g (půlka) avokáda
- 10 ml (1 lžíce) olivového leje
NA KVĚTÁKOVOU RÝŽI
- 100g (2 ks) šalotky
- 20 ml (2 lžíce) olivového leje
- 500g (1 menší kus) květáku
- sůl a pepř
NA ČERNOU RÝŽI
- 100g (půl hrnku) černé rýže
- Sůl
PŘÍPRAVA
Nejprve si připravím marinádu na tofu. Rozmixuji burákové máslo, šťávu z poloviny pomeranče, sójovou omáčku, javorový sirup, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl a špetku pálivé papriky. Obě tofu nakrájím na šestnáct kostiček, ty posolím, potřu je marinádou a peču při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.
Mezitím si připravím batáty. Oloupu je, nakrájím na kostičky, promíchám s olivovým olejem a solí a peču při 180 °C přibližně 40–50 minut, dokud nezezlátnou.
Na salát si na pánvi orestuji najemno nasekanou šalotku a nahrubo nastrouhanou mrkev dozlatova a nechám vychladnout. Potom směs smíchám s polníčkem a přidám na kostičky nakrájené avokádo.
Na květákovou rýži si nejdříve orestuji najemno nasekanou šalotku na olivovém oleji. Přidám v robotu nasekaný květák na konzistenci kuskusu a restuji asi 10 minut do změknutí. Nakonec odstavím a dochutím solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
Černou rýži zaliji jedním hrnkem vody a vařím pod pokličkou asi 35 minut, dokud nezměkne. Pak ji ochutím solí.
Nakonec si do misky postupně naaranžuji černou rýži, květákovou rýži, salát, pečené batáty a marinované tofu.

Diskuze
Zatím žádné komentáře.