Bali mísa s marinovaným tofu

Pokud hledáte jídlo, které je stejně krásné na pohled jako lahodné na talíři, tahle Bali mísa s marinovaným tofu vás nadchne. Je plná barev, chutí a živin – křupavé batáty, voňavé marinované tofu, svěží salát, jemná květáková rýže i exotická černá rýže. Perfektní kombinace, která zasytí, pohladí na duši a dodá energii. 

Dobrou chuť!

1 porce obsahuje 593 kCal; 2483 kJ; 24g bílkovin; 56g sachridů; 27g tuků a 12g vlákniny

INGREDIENCE NA 4 PORCE

NA TOFU s marinádou

  • 50g (2 lžíce) burákového másla
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 20 ml (2 lžíce) sójové omáčky
  • 20 ml (2 lžíce) javorového sirupu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • sůl a špetka pálivé papriky
  • 360 g (2 ks) přírodního tofu

NA PEČENÉ BATÁTY

  • 400g (2 ks) batátů
  • 10 ml (1 lžíce) olivového leje
  • Sůl

NA SALÁT

  • 50g (1 ks) šalotky
  • 200 g (2 ks) mrkve
  • 60g (1/2 vaničky) políčku
  • 100g (půlka) avokáda
  • 10 ml (1 lžíce) olivového leje

NA KVĚTÁKOVOU RÝŽI

  • 100g (2 ks) šalotky
  • 20 ml (2 lžíce) olivového leje
  • 500g (1 menší kus) květáku
  • sůl a pepř

NA ČERNOU RÝŽI

  • 100g (půl hrnku) černé rýže
  • Sůl

PŘÍPRAVA

Nejprve si připravím marinádu na tofu. Rozmixuji burákové máslo, šťávu z poloviny pomeranče, sójovou omáčku, javorový sirup, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl a špetku pálivé papriky. Obě tofu nakrájím na šestnáct kostiček, ty posolím, potřu je marinádou a peču při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.

Mezitím si připravím batáty. Oloupu je, nakrájím na kostičky, promíchám s olivovým olejem a solí a peču při 180 °C přibližně 40–50 minut, dokud nezezlátnou.

Na salát si na pánvi orestuji najemno nasekanou šalotku a nahrubo nastrouhanou mrkev dozlatova a nechám vychladnout. Potom směs smíchám s polníčkem a přidám na kostičky nakrájené avokádo.

Na květákovou rýži si nejdříve orestuji najemno nasekanou šalotku na olivovém oleji. Přidám v robotu nasekaný květák na konzistenci kuskusu a restuji asi 10 minut do změknutí. Nakonec odstavím a dochutím solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

Černou rýži zaliji jedním hrnkem vody a vařím pod pokličkou asi 35 minut, dokud nezměkne. Pak ji ochutím solí.

Nakonec si do misky postupně naaranžuji černou rýži, květákovou rýži, salát, pečené batáty a marinované tofu.

Fotogalerie

Vaše Maruška