Mořské plody s olivami v rajčatové omáčce

V rajčatové omáčce mi mořské plody chutnají úplně nejvíc. Koření (obzvlášť ta citrónová kůra) dodává tomuto jídlu super chuť.

Ingredience na 1 porci

  • 1 středně velký sladký brambor (batát)
  • 200g mořských plodů (ideálně ulovených v moři)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Plná hrst oliv (černé nebo zelené)
  • 1/3 lžičky mleté uzené papriky
  • ¼ lžičky kajenského pepře (volitelné)
  • 400g loupaných a nakrájených rajčat z konzervy
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ lžičky jemně strouhané citrónové kúry z BIO citrónu
  • Lžička citrónové šťávy
  • Sůl (ideálně himalájská) na dochucení

Příprava

Nejprve jsem si dala vařit oloupané a na kostičky pokrájené batáty do páry na 15min, aby změkly. Mořské plody jsem krátce povařila v horké vodě a slila.

V nepřilnavé pánvi jsem rozpálila olivový olej a zpěnila na něm cibulku. Pak jsem přidala na kolečka pokrájené olivy, kajenský pepř, petrželku a uzenou papriku. Vše jsem ještě minutu restovala. Do pánve jsem nalila rajčata z konzervy i s jejich šťávou a na střední teplotě jsem dusila 15 minut. Šťáva se během doby vaření odpaří a zůstane hustá omáčka. Do rajčatové směsi jsem vmíchala batáty a mořské plody a ještě 5 minut dusila. Po odstavení ze sporáku jsem přimíchala prolisovaný česnek, sůl, citrónovou kůru a šťávu.

Vaše Maruška