Batátové nudličky s rajčatovo-bazalkovou omáčkou

Zeleninové nudle jsou skvělou náhražkou těstovin. Kromě cuketových nudlí, které na spiralizéru dělám nejčastěji, se dají vyrobit i z batátů.

Kdo nemá spiralizér, může batát nastrouhat nahrubo.

Nechte si chutnat 🙂

Ingredience na 3 porce

  • 1 veliký batát nebo 2 menší velikosti (850 g)
  • 1 stroužek česneku
  • růžová himalájská sůl na dochucení nudliček
  • 4 lžíce ghí (nebo másla)
  • 1 velká cibule
  • 200 ml (1 hrnek) kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 140g (cca 4 plné lžíce) rajčatového protlaku
  • 2 plné hrsti lístků bazalky
  • 4 špetky kajenského pepře
  • 1 lžíce konopných semínek a pár lístků bazalky na ozdobení

Příprava

Oloupaný batát jsem za využití spiralizéru proměnila v nudle. Ty jsem dala do hrnce, zalila vroucí vodou a povařila asi 2 minuty, aby nudle změkly, ale ještě držely pohromadě. Nudle jsem slila, smíchala se solí a prolisovaným česnekem.

V nepřilnavé pánvi si pak připravím omáčku tak, že rozpálené ghee smíchám s najemno pokrájenou cibulkou a orestuji dozlatova. Následně přidám ostatní ingredience (kromě semínek) a omáčku povařím 10 minut (vařením zhoustne). Tu pak dám na hotové nudličky, dozdobím ještě pár lístky čerstvé bazalky a posypu trochou konopných semínek.

Vaše Maruška