Pečený losos se zeleninou na 1 tácu (paleo, nízkosacharidové, bez laktózy)

Toto jídlo je jedním slovem VYNIKAJÍCÍ. Vše připraveno na jednom tácu, plné barev a samých skvělých surovin v co nejpřírodnější formě. A dresink, do kterého si můžete masíčko pěkně namáčet? Tak ten nemá chybu.

Nechte si chutnat i vy 🙂

1 porce obsahuje 2713 kJ; 648 kCal; 29g bílkovin, 39g sacharidů, 41g tuků

Ingredience na 5 porcí

na pečenou zeleninu

  • 1 veliký (680g) batát (sladký brambor)
  • 250g chřestu
  • 1 brokolice (500g)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • růžová himalájská sůl

na lososa

  • 540g filetů lososa
  • 2 lžíce (20g) rozpuštěného másla
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • malá hrst nasekané petrželky
  • růžová himalájská sůl
  • mletý pepř
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 2 lžíce strouhaného sýra gran padano nebo parmazánu

na dresink

  • 1 zralé měkké větší avokádo  (zbavit pecky a vydloubat ze slupky)
  • 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • růžová himalájská sůl

Příprava

Oloupané batáty nakrájím na kostičky, chřest rozkrojím na třetiny a brokolici rozdělím na malé růžičky a stonek brokolice rozkrájím na kostičky. Vše promíchám na tácu s olejem a solí. Vložím do předem vyhřáté trouby na 210°C a peču 12 minut. Asi třikrát jsem zeleninu v průběhu pečení promíchala, aby se upekla rovnoměrně.

Zatímco se mi peče zelenina, připravím si filety z lososa. Lososa omyji a dám stranou. Rozpustím máslo, které smíchám s citrónovou šťávou, nasekanou petrželkou a solí podle potřeby.

Upečenou zeleninu vyndám z trouby a snížím teplotu na 180°C. Zeleninu nahrnu na kraj tácu, aby uprostřed vzniklo místo pro lososa. Filety položím na tác, posypu mletou paprikou a opepřím. Zaliji rozpuštěným máslem a zasypu strouhaným sýrem.

Peču při 180°C dalších 20-25 minut, aby byly filety uprostřed propečené.

Servíruji s dresinkem, který připravím tak, že všechny jeho ingredience rozmixuji najemno tyčovým mixérem.

Vaše Maruška