Cuketa s rychlým olivovým hummusem

Na zahrádce už sklízím první cukety a to by nebylo, abych je nepřipravila na více způsobů. A jelikož a protože mám cuketu ráda syrovou, konečně mohu vystavit recept na pomazánku z cizrny, oliv a sezamové pasty. Pomazánka nemá chybu a na kolečka cukety se hodí jedna báseň. Pro mne jedno z nejoblíbenějších letních jídel, které si mohu bleskurychle připravit.

Lahůdkové droždí v receptu není samozřejmě podmínkou, ale já ho prostě miluji ♥

Ingredience na cca 1 a půl hrnku pomazánky

  • 1 hrnek cizrny z plechovky (380g v nálevu, 230g čisté cizrny)
  • 1/4 hrnku (3 vrchovaté lžíce) sezamové pasty Tahini
  • 1/4 hrnku (100ml) vody
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky (nebo podle chuti) růžové himalájské soli
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • plechovka (300g v nálevu) černých oliv (130g bez nálevu)
  • cuketa

Postup

Slitou a vodou omytou cizrnu jsem dala do kuchyňského robota s esovitými noži. Přidala jsem Tahini pastu, vodu, olivový olej, citrónovou šťávu, ocet, česnek a sůl. Vše jsem při vysokých otáčkách mixovala tak dlouho, až mi vznikla jemná pomazánka. Do ní jsem přidala lahůdkové droždí a olivy (asi hrst oliv jsem si nechala stranou na dozdobení) a krátce ještě mixovala, aby se olivy nasekaly a vše se promíchalo.

Hummus nanáším na kolečka cukety a dozdobím pokrájenými olivami.

Vaše Maruška