Pomalu pečený králík s cibulovo-švestkovou omáčkou

Králík i švestky jsou právě v sezoně. Jdeme toho využít a uvaříme jídlo, které je zdravé, bez mouky a uspokojí i klasické české strávníky 🙂

Můžete podávat s bramborami nebo se zeleninou. Já si jako přílohu zvolila svůj kořeněný salát, tudíž toto jídlo splňuje požadavky paleo a Whole 30, které právě držím. Zbytek rodiny dostane klasickou přílohu a já nemusím vařit 2 jídla……paráda, ne? 🙂

Ingredience

  • 1 králík
  • 3 velké (500g) červené cibule
  • 20 švestek
  • 6 lžic ghí nebo másla
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/3 lžičky mletého nového koření
  • 1 stroužek česneku
  • špetka kmínu
  • 1 lžíce jablečného octa (volitelné pro ty, kdo mají rádi nakyslejší chuť omáčky)
  • růžová himalájská sůl na dosolení

Příprava

Troubu předehřeji na 150°C.

Králíka naporcuji na 6 kusů a vložím do pekáčku. Cibuli oloupu, nakrájím na čtvrtky a plátky přimíchám ke králíkovi. Švestky rozpůlím, zbavím pecek a také přidám ke králíkovi. Nakonec zasypu hřebíčkem, novým kořením, přidám ghí a lehce podliji vodou.

Pod pokličkou peču 2,5 hodiny. Pak teplotu zvýším na 180°C, sundám pokličku a nechám dopéct doměkka a dozlatova.

pecenykralik1

Upečené maso vyndám kleštěmi stranou a šťávu se zeleninou a švestkami přeliji do mixéru. Rozmixuji při vysokých otáčkách na jemnou řídkou kaši společně s jednou lžící jablečného octa, špetkou kmínu  a stroužkem česneku.

Nakonec omáčku vrátím do pekáčku a vařím ještě 10 minut, aby se voda s omáčky ještě trochu vypařila a omáčka byla hustší. Až teprve nakonec dosolím podle potřeby a pořádně promíchám.

Vaše Maruška