Nízkosacharidová velikonoční nádivka

Tomu říkám kamufláž. Nádivka vypadá jako s pečivem, voní jako s pečivem, chutná jako s pečivem, ale „opravdové“ pečivo tam není. Mohu vám zaručit, že rozdíl nepoznáte.

Letos jsem vzala velikonoční vaření důsledněji a zaběhla si do lesa na kopřivy. Kopřiv i medvědího česneku (do pražské Šárky však nejedu a kupuji v super marketu 😉 ) je sezóna, o vajíčkách nemluvě, a tak příprava velikonoční nádivky, která splňuje paleo a nízkoscharidové požadavky, může začít.

Výroba nízkosacharidového chlebu je víc než jednoduchá – chutná i samostatně – upečený a posypaný solí a kmínem je moc fajnový 🙂 .

Ingredience na 8-12 porcí

Na nízkosacharidový chlebík

  • 200g mandlové mouky (kupované nebo domácí)
  • 6 vajec
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky růžové himalájské soli
  • 50 ml rozpuštěného ghí nebo másla
  • Bochníková forma – konkrétně peču v této od Tescoma a jsem s ní velice spokojena
  • Ghí a trochu mandlové mouky na vysypání formy

Na nádivku

  • 5 vajec natvrdo
  • 4 rozkvedlaná vejce
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice (bez konzervantů)
  • 120g šunky od kosti (dle vlastního výběru)
  • 50g medvědího česneku
  • 2 stonky hladkolisté petržele
  • 2 plné hrsti lístků kopřiv
  • 2 celerové stonky (celeru řapíkatého)
  • 2 velké bílé cibule
  • 2 lžíce ghí nebo másla
  • forma se sundavacím bokem

Příprava

Nejprve jsem si upekla chlebík. Bílky jsem oddělila od žloutků a ušlehala z nich tuhý sníh. Do něj jsem vmíchala veškeré ingredience na chlebík (žloutky, sůl, sodu, mandlovou mouku a ghí), vytřela jsem formu ghíčkem a vysypala mandlovou moukou. Do formy jsem nalila promíchané těsto a pekla v předem předehřáté troubě při 180°C 40-55 min. Chléb je hotov, když po zapíchnutí zůstává špejle čistá.

Chleba jsem nechala vychladnout.

Zatímco mi chlebík chladl, připravovala jsem ingredience na nádivku. 5 vajec jsem uvařila natvrdo a dala si je stranou vychladnout. Další 4 vejce jsem rozdělila na bílky a žloutky. Bílky jsem vyšlehala v tuhý sníh. Rozkvedlané žloutky jsem  smíchala se sněhem, solí, pepřem, mletou uzenou paprikou a hořčicí (nechala jsem stranou a použiji až na závěr). Najemno nasekanou cibulku jsem společně s na proužky pokrájenými celerovými stonky restovala na ghí do změknutí (cca 5 minut) a nechala je také vychladnout na pokojovou teplotu.

Natrhané kopřivy jsem řádně omyla v octové vodě, otrhala lístky, ještě jednou opláchla a lístky nasekala na jemno.

Najemno jsem také nasekala medvědí česnek a lístky petrželky. Šunku jsem nakrájela na kostičky. Nakonec jsem na kostičky pokrájela i vychladlý chlebík a vše (kromě rozkvedlaných vajec a vajec uvařených natvrdo) jsem smíchala dohromady. Jakmile bylo vše v míse promíchané, přidala jsem i tekutá vejce.

Do ghí (nebo máslem) vytřené formy jsem dala půlku nádivky, uhladila ji a pěstí vytvořila 5 důlků na vejce. Uvařená a vychladlá vajíčka jsem oloupala a vložila do důlků. Následně jsem vše zakryla druhou půlkou směsi. Vršek vajec na mne vykukoval, tak jsem je dozdobila přes v papíru vystřihnuté srdíčko uzenou paprikou. Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 170°C 30 min.

Vaše Maruška