Zapečená ryba s batátovo-květákovou kaší (paleo, nízkosacharidové)

1 porce obsahuje 438 kCal, 24 g tuků, 28 g bílkovin a 28 g sacharidů

Ingredience na 6 porcí

  • 1 veliká bílá cibule (80 g)
  • 30 g (3 lžíce) ghee nebo másla
  • 200 ml BIO kokosového mléka (v BIO variantě je poctivější)
  • 120 ml vody
  • špetka muškátového květu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • treska (filety) 300 g (ideálně z volného chovu)
  • losos (filety) 300 g (ideálně z volného chovu)
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky ( 20 g)

Na kaši

  • 1 středně veliký květák (800 g)
  • 1 středně veliký batát/sladký brambor (500 g)
  • 1/4 celerové bulvy (200 g)
  • 40 g (4 lžíce) ghee nebo másla
  • 1 lžička a 1/3 lžičky růžové himalájské soli
  • špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • mletý pepř na dochucení

Příprava

Květák jsem rozdělila na růžičky. Batáty a celer jsem oloupala a pokrájela na kostky. Vše jsem uvařila doměkka na páře.

Zatímco se mi napařuje zelenina, připravím si maso s omáčkou. Na rozpáleném ghee (3 lžíce) několik minut restuji najemno naseknou cibuli dorůžova. Následně zaliji kokosovým mlékem a vodou. Maso omyji, nakrájím na větší kousky a vložím do mléka. Přidám koření – muškátový květ, bobkové listy a nové koření. Vše dusím pod pokličkou 8 minut.

Podušené maso vyjmu z omáčky a dám na dno zapékací keramické mísy. Vidličkou ho rozdělím na menší kousky.

Z omáčky vyjmu bobkové listy a nové koření, přidám strouhaný sýr, sůl a pepř a povařím do zhoustnutí asi 5 minut. Hotovou sýrovou omáčku naliji do zapékací mísy na rybu.

Omáčku posypu nasekanou petrželkou.

Měkkou zeleninu (květák, batáty a celer) rozmixuji s gheečkem (4 lžíce), solí, kurkumou, pepřem a muškátovým květem na jemnou kaši. Kaší zakryji celou směs v pekáčku a vidličkou navrchu vytvořím vlnky.

Peču v předem předehřáté troubě na 180°C 35 minut.

Vaše Maruška