Datlová pasta

Datlová pasta je skvělé přírodní sladidlo do snídaňových kaší a může nahradit klasickou marmeládu. Ze samotné pasty se dají vyrábět různé raw paleo tyčinky a kuličky, které se těší v obchodech se zdravou výživou veliké oblibě.

Když vezmu vpotaz, že taková paleo tyčinka stojí v obchodě 30 CZK a váží 50g, tak se domácí výroba bez pochyb vyplatí.

Na internetu jsem sehnala datle 1 kilo za 89 CZK – náklady na výrobu domácí paleo tyčinky tak vyjdou na 5 CZK + přidané koření (skořice, kakao, kokos, chia semínka apod.).

Recept na RAW tyčinky bude jindy, pro dnešek tu pro vás mám základní datlovou pastu, která je jak finančně, tak i časově velmi nenáročná.

Ingredience na 500g pasty

  • 400g vypeckovaných sušených datlí
  • ½ hrnku (120ml) vody
  • Špetka himalájské soli
  • Pár kapek vanilkového aroma

Postup

Vypeckované sušené datle jsem dala do zavařovací sklenice, zmáčkla a zalila vodou, aby všechny datle byly pod vodou. Přes noc jsem je nechala datle v lednici namočené v uzavřené zavařovací nádobě.

datlovapasta1

Druhý den jsem veškeré útroby ze zavařovací sklenice (datle + voda) dala do kuchyňského robotu. Vše jsem mixovala při vysokých otáčkách 10 minut, aby vznikla jemná pasta. Pak jsem přidala špetku soli a vanilkové aroma a mixovala ještě 2 minuty. Pastu jsem přendala zpět do zavařovací sklenice a skladuji uzavřené v lednici.

datlovapasta2

Vaše Maruška