Makové mléko (vegan)

Jsem rozený ochutnávač a vychutnávač, a tak se nebráním novým chutím a kombinacím. V podstatě nemám problém do jídelníčku zařadit cokoliv, co dodá mým chuťovým pohárkům nový prožitek a změny si užívám. Asi proto mám teď období makového mléka, které mi chutná i v kávě. Dnes jsem si udělala kávu ledovou s kostičkou hořké čokolády (viz postup níže). Makové mléko lze přidávat i do různých snídaňových kaší. A víte, co je na tomto rostlinném mléce nejlepší? Jedná se o přírodní zázrak z našich končin, který je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku (obsahuje 2x více vápníku než kravské mléko) a je jednoznačně cenově přijatelnější než třeba tolik známá a oblíbená chia semínka. Tomu říkám dokonalá rostlinná náhražka!

1 litr obsahuje 2198 kJ; 525 kCal; 18g bílkovin, 8g sacharidů, 42g tuků

Ingredience na 1 litr

  • 1 litr vody
  • 100g bílého máku

pomůcky

  • vysokootáčkový mixér na smothie
  • pytlík na scezení máku (používám takový ten pytlík z drogerie, co je určen k praní spodního prádla 🙂 )

Příprava

Bílý mák mixuji s vodou při vysokých otáčkách asi minutu, následně vše scedím přes pytlík, který pořádně vymačkám, aby žádná kapka nepřišla nazmar. Skladuji ve skleněné nádobě v lednici. Mléko vydrží až 5 dní.

Makovou ledovou kávu připravuji tak, že překapanou kávu nechám přes noc vychladnout v lednici. Ráno ve smoothie mixéru rozmixuji s makovým mlékem, kostičkou vysokoprocentní hořké čokolády a špetkou skořice.

Vaše Maruška