Fit Effect Sensation – sportovní akce na Kladně

Ahoj Rutiňáci,

předminulý víkend jsem se zúčastnila jedné velmi zajímavé sportovní akce „Fit Effect Sensation“ na Kladně – akce, která slibovala celosvětově populární fitness skupinové lekce Les Mills.

Dle mého webu určitě soudíte správně, že na skupinové lekce moc nejsem. Raději cvičím doma, nebo si jdu za sportem ven do přírody, a na skupinovou lekci by mne asi museli odtáhnout jen párem koní. Tato událost mne však celkem zajímala – chtěla jsem se dostat mezi lidi, poznat, jak cvičí běžná populace a jaké jsou dnes fitness trendy (v tomto ohledu jsem tak trochu mimo mísu 🙂 ). Nemám ve zvyku předem něco soudit ani hodnotit, a tak jsem se vydala mrskat mezi ostatní sportovní nadšence do kladenské sportovní haly (kousek od mého bydliště), aniž bych tušila, co vůbec očekávat, nebo do čeho jdu.

První lekce mne čekala ve 12:00, což byla hodina intenzivnějšího cvičení s názvem Bodycombat. Trénink byl plný úderů, výkopů a poskoků. Musím se přiznat, že jsem se tak báječně vtělila do všech mých začátečníků a znovu si připomněla, jaké to je, když máte pocit, jak vaše ruce a nohy vůbec nekoordinujete a současně se snažíte vykopnout nohu a dát úder paží, prostě udělat předváděný pohyb stejně tak ladně jako instruktor, přitom jste rádi, že alespoň ta ruka jde směrem, kam by měla jít 🙂 .  Po nějaké době jsem se do toho jakž takž dostala a asi  tak po půl hodině ze mne pot stékal proudem a fakt, že nefungovala klimatizace, tomu jen přidal grády. S údivem jsem pozorovala paní přede mnou, která se i přes svou poměrně velikou nadváhu nevzdávala a jela na maximum. Celá ze dvou třetin zaplněná hala poskakovala, boxovala, seč jí síly stačily, a pot byl všudy přítomen. Atmosféra byla naprosto parádní!

fit-efect fit-efect1 fit-efect2

Celý hodinový trénink byl i pro mé trénované já celkem náročný, ale nevzdala jsem se a současně jsem pozorovala lidi kolem sebe, jak drží těla, jak jsou zapálení do cvičení – určitě jsem si z toho pohledu vzala poměrně dost 🙂 . Během té doby se postupně na pódiu střídali trenéři a trenérky a byli úžasně nabuzení.

Když už mi došla voda na doplňování vypocených tekutin, byl konec tréninku a čas na 15 minut pauzy, koupení vody nové a lekci s názvem „Bodybalanc“. Byla to kombinace jógy, thai-či a ještě nějakých dalších stylů. Nicméně se jednalo stejně jako u předchozí lekce o práci s vlastním tělem, tentokrát však v relaxačním a pomalém tempu, což mé znavené tělo ocenilo a současně opět dobilo. Skvěle jsem se protáhla. Opět jsem pozorovala i okolí, jak je nebo není flexibilní – pro mne velmi poučná záležitost.

fit-efect3 fit-efect4 fit-efect-5

Celkem vyklidněná, smradlavá a příjemně unavená jsem šla domů a naložila se do vany přemýšlejíc nad celým zážitkem. Usoudila jsem, že je to prostě tak – každý jsme jiný, každý preferujeme jiný druh pohybu, někdo rád cvičí venku, jiný v hale. Nic není špatně. Co by nás mělo spojovat, je nějaká forma aktivity, která nás naplňuje a vytváří nám dobrý pocit ze sebe samých. Že je v podstatě jedno, jestli jdu na tu či onu „moderní“ lekci, protože ten současný „trend“ je stejně o tom, že trénujeme svá těla, potíme se, a když nás to baví, může z toho být docela slušný zvyk. Tato akce byla jedním ze způsobů, jak lidi v tomto ohledu „nakopnout“.

Proto se hýbejte a hledejte sportovní aktivity, které vás baví, ať už je to pojmenováno jakkoliv, cvičte poctivě a pravidelně a ideálně si ten pohyb užijte i s někým dalším. Já si ho užila s poměrně velkým davem, který spojovalo to samé – zamakat a užít si den 🙂

Děkuji organizátorům akce za jejich úsilí, jelikož organizace něčeho takového určitě není jednoduchá záležitost a takových akcí prostě není nikdy dost 🙂

Vaše Maruška