Moje ingredience číslo jedna k dosažení úspěchu (nejen v hubnutí)

Před pár dny jsem obdržela na FCB komentář k mému cvičení od jedné slečny/paní „Kdyby se mi tak chtělo, jak se mi nechce. Závidím všem, co se nemusí nutit a obdiv těm, co se donutí“. To mne popíchlo se zamyslet nad tím, jak se s tímto myšlenkovým nastavením dotyčná osoba určitě nezačne hýbat, a tak vlastně vznikl námět na tento článek.

Sama jsem obdobným způsobem kdysi přemýšlela a tím se v životě ochudila o spoustu dobrých věcí. Vím, že to, jak uvažuji dnes, hodně ovlivnily mé děti, můj muž, životní události a lidé, ke kterým vzhlížím a od kterých čerpám. Člověk však nemusí čekat na to, až bude mít děti, potká nějakého guru, nebo si sáhne na dno, aby změnil své myšlení. Stačí si uvědomit, že vše začíná v hlavě a chtít s tím něco udělat tady a teď (bez výmluv 🙂 )

Vše začíná v hlavě

Určitě je velmi důležité pracovat na sobě zvenčí a hýbat se, ale k dosažení úspěchu je neméně podstatné pracovat i na své mysli. Vše, naše činy, naše chování, akce a následná reakce jsou pouhým důsledkem toku našich myšlenek a způsobu uvažování. Svět kolem nás je takový, jaký ho chceme vidět a jaký si v myšlenkách sami vytváříme. Hubnutí, cvičení i strava je o hlavě, stejně jako ztráta motivace začíná nějakým myšlenkovým pochodem v hlavě. Ptáte se: „Jak si mám v hlavě srovnat myšlenkové pochody?“

Buďte co nejvíce pozitivní, opravdoví, avšak negativitu za každou cenu nepotlačujte

Pozitivní smýšlení neznamená, že létáme někde na růžovém obláčku a jsme mimo realitu. Stejně tak je zbytečné se v těžké nebo stresující situaci do pozitivity za každou cenu nutit. Být pozitivní, není o tom, že vytěsníme negativní smýšlení a budeme se už jen usmívat. Život je život a každý z nás zažívá lepší i horší dny, stres i nejistotu. Každý takový pocit s tím spojený je přirozený a určitě je dobré ho procítit, než se ho snažit potlačit. Ve skutečnosti je mnohem snazší a přirozenější propouštět negativní myšlenky, než se nutit do pozitivního myšlení. Když svou negativitu propustíte, namísto toho, abyste ji za každou cenu potlačili, pak to, co zůstane je přirozeně pozitivnější. Mnohem zdravější je rozvíjet opravdovost a upřímně si přiznat to, co prožíváme.

Nicméně i každý takový pocit by nás měl (po jeho procítění) také opustit a sloužit jako užitečná lekce a poučení – je zbytečné se v něm plácat, nebo se dokonce litovat. Sebelítost, nebo házení viny na někoho jiného a neustálé hledání výmluv nikam nevede a je jen zbytečným negativním smýšlením, které v nás přetrvává a nikam nás neposouvá. Ptáte se: „Proč se mi dějí pořád zlé věci dokola?“

Na blbou otázku, blbá odpověď

Kvalita našeho života se velmi často odvíjí od kvality otázek, které jsme zvyklí si klást. Pokud si lépe uvědomíme naše vlastní otázky, které nám v hlavě létají, může nám to vnést do života velkou a pozitivní změnu. Popřemýšlejte o tom. Kolik z vás si v životě řeklo „Proč se mi tyhle zlé věci dějí pořád dokola“, nebo (v případě žen 🙂 ) „Já mám smůlu na chlapy“, „Já nikdy nebudu hubená“, „To se nikdy nenaučím“ a v případě mého FCB komentu „Kdyby se mi tak chtělo cvičit, jenže mně se nechce“. Vaše mysl se bude vždy snažit najít odpověď na jakoukoliv otázku, kterou jí položíte, a na  blbou otázku obdržíte vždycky blbou odpověď „Protože jsem nemožná, neschopná, nikdo mne nepodporuje, nikdo mne nemá rád“ apod. Takové smýšlení vás dostane pouze do negativní smyčky a my chceme být co nejvíce pozitivní, že? Co s tím? Začněte uvažovat konstruktivně a obdržíte i konstruktivní odpovědi. Ptejte se: „Co mohu udělat pro to, aby se mi neděly zlé věci?“, „Co by mě tak nakoplo, abych si šla zacvičit?“, „Co dnes udělám proto, abych neztratila motivaci?“

Buďte naladěni na vyšší já

Strach, hněv, úzkost jsou součástí takzvaného nižšího já. Takové pocity nás mohou blokovat, nebo přímo zastavit v naší kreativitě, učení a dalším rozvoji. V případě hubnutí to může být i netrpělivost. Nižší emoce jsou akcí, která je následována (jak jinak) negativní reakcí.

Zaměříme-li se na takové emoce jako je soucit, vděčnost, ocenění, empatie a láska, zvýšíme tak svou vnitřní harmonii, duševní jasnost, zlepšíme své vyšší myšlení a tím můžeme nastartovat kaskádu událostí, kterým jiní říkají zázrak, proměna či potenciál.

Buďte sami sebou a nesrovnávejte se s ostatními

Existuje-li nějaká myšlenka, která stojí za to rozvíjet, tak je to být sám sebou, spoléhat se na sebe a brát zodpovědnost do svých rukou. Nedělejte věci jen proto, že je po vás vyžadují ostatní. Nenechte se nikým a ničím odradit. Každý máme představy o životě (i o tom, jak má vypadat něčí postava, účes nebo vzdělání) jiné – nikdo cizí v našich botách nechodí a není v naší kůži. Nenechte se ovlivňovat okolními názory a domněnkami. Sami víte, co je pro vás nejlepší a co vám prospěje. Je velmi jednoduché hodit zodpovědnost nebo vinu na někoho jiného, ale dopad to bude mít vždy jen a jen na vás. Chcete zhubnout, pravidelně cvičit, zlepšit své zdraví, nebo se lepé stravovat? Vše máte ve svých rukou a začíná to v hlavě.

To samé platí pro myšlenku chtít být jako někdo jiný. Pamatujte na to, že každý jsme jiný, jedinečný, každý máme jiné genetické dispozice. Každý si prožíváme to své nehledě na to, co je vidět zvenčí. Vždycky se najde někdo lepší, chytřejší, štíhlejší, silnější – to by v nás rozhodně nemělo vzbuzovat pocity méněcennosti nebo nedokonalosti. Každý je prostě unikátní a má co nabídnout, včetně vás. Vzhlížet k někomu je naprosto přirozené a může to fungovat i jako velmi silný motivační pohon, ale snažte se vždy být tou jedinečnou a nejlepší verzí svého já.

Obklopujte se lidmi, kteří jsou stejně naladěni

Svět i lidé kolem nás formují. S některými lidmi, se kterými se setkáváme, nic nenaděláme a nevyhneme se jim (v práci, ve škole apod.), avšak se můžeme co nejvíce obklopovat lidmi, kteří jsou pozitivně naladěni a kteří nás nenechají na holičkách, když potřebujeme povzbudit, nebo vyslechnout.

Mě osobně obklopuje takových lidí spousta a je to tím, že jsem si tyto lidi do života vtáhla a už je nepustila. Také jsem narazila, narazila jsem i ve svém podnikání (což by bylo na samostatný, mega dlouhý článek), ale poučila jsem se a našla jsem cestu, jak z toho ven, a k dané negativní osobě, které se to týká, se už nikdy nepřiblížím.

A to mohu doporučit i vám. Stýkejte se co nejvíce s lidmi, kteří vás mají upřímně rádi, kteří vám něco vnitřně dají a se kterými je vám dobře. Vše máte svých rukou a začíná to v hlavě 🙂

Vaše Maruška