8 týdenní výživový Rutina program

Milí Rutiňáci,

se začátkem roku si spousta z vás dává předsevzetí, že změní své stravovací návyky, začne se pravidelněji hýbat a mnohé další úkoly, které vedou ke zlepšení životního stylu a celkového bytí.

Protože si upřímně přeji, aby každý dostál svých předsevzetí, změny k lepšímu a měl ze sebe dobrý pocit, rozhodla jsem se, že se všechny poznatky ohledně výživy postavím do osmitýdenního programu, kde se každý týden naučíme něco nového, následujících sedm dní pak nový poznatek zrealizujeme, formou úkolu ho zařadíme do našeho režimu stravování a osvojíme si ho. Postupně tak ze všeho, čím si projdeme uděláme zvyk. Každý článek budu vystavovat na týdenní bázi – každý den něco nového je dle mého názoru až příliš náročné na psychiku a skloubení se zažitým režimem.

Chceme-li, abychom v životě něco změnili, je třeba na to jít postupně a systematicky. Příliš drsné, náročné, intenzivní až nereálné změny by vedly jen ke ztrátě motivace a následnému pocitu selhání, čemuž bych se ráda vyvarovala. Opakování je však matka moudrosti – tímto programem si může každý projít, kolikrát se mu zlíbí, a zarýt si novinky pod kůži.

Mám v plánu myslet opravdu na všechny, nejsem zastánkyní toho či ono jediného stravovacího způsobu pro všechny, proto se hodlám orientovat i na vegetariány i vyznavače nízkosacharidové stravy. Nehledám a ani nechci předat nějaký jednosměrný program! Hodlám předat poznatky, které spojují napříč všechny diety a stravovací doporučení, aby si každý mohl zvolit dle svých podmínek, představ a možností, jak se stravovat. Jak jsem se již mnohokrát zmiňovala ve svých článcích, každý jsme jiný, jedinečný a každému vyhovuje něco jiného. Na každého bude také něco jiného fungovat. Navíc do jídelníčku vstupují faktory jako finanční možnosti, přesvědčení (BIO, vegetariánství, raw apod.) i rodinné podmínky, a tak jeden styl stravování je ve společnosti a pro společnost absolutně nemožný. Nicméně to, co všechny úspěšné stravovací styly spojuje a podporuje naše zdraví, je dostatek vody, vitamínů, minerálů a vlákniny a nízké množství jednoduchých cukrů, na to ostatně budu v našem 8týdenním programu pamatovat.

Neopomeneme ani alfu a omegu každého stravování či zavádění změny v jídelníčku a tím je psychika. V prvním úvodním článku se dozvíte, jak velikou roli psychika ve stravování hraje a metodu, jak své smýšlení pozitivně ovlivnit a tím podpořit celý proces změn, nových návyků, zavádění potravin apod.

Na konci programu byste měli být schopni si uvědomit důležitost živin a makrosložek ve stravě, měli byste mít představu kdy, kolik (bez vážení a odměřování) a co do vyváženého jídelníčku zařadit nehledě na váš stravovací směr. Vše zakončím ukázkami vzorových jídelníčků.

Na každý krok/změnu/zavedení bude stanoven jeden týden a postupovat budeme následovně

Příští týden se těšte na úvodní článek a od 16.1.2017 si můžete po přečtení pondělního článku začít osvojovat nový krok z programu. Vše bude vystavené pro VIP členy a zůstane na webu k dispozici napořád, abyste se mohli k článkům vracet a případně si kroky znovu procházet a zařazovat dle potřeby. Pokud budete mít dotazy, piště je ke článku, a já je velmi ráda zodpovím a rozšířím tak téma – určitě to bude prospěšné pro všechny.

Těším se na společné kroky v cestě za lepším životním stylem

Vaše Maruška