Garamské kuře

Miluji garamské koření Masala, které je směsí kmínu, hřebíčku, skořice, kardamonu, koriandru, pepře a bobkového listu. Tentokrát jsem v něm vykoupala kuřecí kousky a provoněla rajčatovou omáčku smíchanou s žampióny a špenátem. Místo kuřecího masa bych si ještě uměla představit jehněčí. Kuře nebo krůta je však o poznání levnější varianta.

Ingredience na 3-5 porcí

Na maso

  • 300g kuřecích nebo krůtích prsou
  • Šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžička garamského koření Masala
  • ½ lžičky himalájské soli
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 3 lžíce Ghí nebo másla
  • 1 velká červená cibule
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžička garamského koření Masala
  • ½ lžičky skořice
  • Mletý pepř

Na omáčku

  • 500ml passaty
  • 1 hrnek vody
  • ¼ hrnku Tahini (sezamové máslo)
  • ¼ hrnku (100 ml) BIO kokosového mléka
  • 120g žampionů (oloupané a rozkrájené na polovic)
  • 120g čerstvého špenátu
  • 2 lžíce medu

Příprava

Omyté maso jsem nakrájela na kostičky a naložila do šťávy z citrónu společně smíchané s 1 lžičkou garamského koření Masala, himalájskou solí a prolisovaným česnekem. Nechala jsem marinovat 2 hodiny.

Na rozteklém másle jsem pak kousky masa opékala cca 6 minut. Maso jsem vyndala děrovanou lopatkou, aby tuk zůstal v pánvičce, a dala ho stranou do misky.

Do pánve jsem dala najemno pokrájenou cibulku, strouhaný zátvor a prolisovaný česnek a restovala jsem vše cca 4 minuty až do změknutí cibulky. Pak jsem maso vrátila zpět do pánve a přimíchala do něj lžičku garamského koření Masaly, skořici a mletý pepř. Vše jsem promíchala.

Následně jsem do pánve nalila passatu a vodu a nechala jsem omáčku probublávat na mírné teplotě cca 20 minut. Voda z omáčky se odpaří a omáčka zhoustne.

V hrnku jsem si smíchala Tahini pastu a kokosové mléko a směs nalila do omáčky. Přidala jsem pokrájené žampiony. Vše jsem opět řádně promíchala a vařila ještě 5 minut.

Do pánve jsem dala kopec čerstvého špenátu a míchala ještě 2-3 minuty. Špenátové lístky povolí, změknou a schovají se krásně do omáčky.

Plotnu jsem vypnula a omáčku dosladila medem. Můžete případně dosolit nebo dochutit kajenským pepřem, máte-li rádi ostřejší jídla.

kuregarammasala

Vaše Maruška