Ostřejší salát s karamelizovanými žampiony, kvašenou okurkou a vejci (paleo, nízkosacharidový)

Tento salát je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu. Má zajímavou sladko-kyselou chuť a díky kajenskému pepři je trochu pálivější. S ostrostí salátu si však můžete hrát dle potřeby 🙂

1 porce obsahuje 418 kCal, 26 g tuků, 22 g bílkovin a 24 g dacharidů

Ingredience na 1 porci

  • 2 větší vejce (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1 lžíce (10 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1 středně veliká, červená cibule
  • 125 g hnědých žampiónů
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 lžičky (nebo dle potřeby ostrosti) kajenského pepře
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 stroužek česneku
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • 50 g mixu salátových listů (použila jsem mix rukoly, červeného mangoldu, baby špenátu a lístků z červené řepy)
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice (bez přidaného cukru a konzervantů)
  • 1 středně veliká kvašená okurka (50 g) (ideálně kvašenou okurku a ne okurku z kyselého nálevu)
  • 10 kousků vyloupaných slaných pistácií (7 g) (nahrubo rozdrcených ve hmoždíři)

Příprava

Vejce uvařím natvrdo.

Cibuli nakrájím na tenké proužky a žampióny na plátky. Na rozpáleném oleji asi minutu restuji cibulku, pak přidám žampiony, med, citrónovou šťávu, jablečný ocet, kajenský pepř a restuji do změknutí pár minut. Na závěr přidám prolisovaný česnek a sůl a sejmu z plotny.

Teplou směs přimíchám do salátu. Vmíchám také hrubozrnnou hořčici a na plátky nakrájenou kvašenou okurku.

Promíchaný salát dám na talíř, přidám rozpůlená vejce a zasypu pistáciemi

Vaše Maruška