Portobello hamburger s celerovými hranolky (paleo, nízkosacharidové, bez lepku, bez laktózy)

Přípravu barevných a kořeněných pokrmů si vždy užívám. Ani tento není výjimkou. Navíc byl neskutečně jednoduchý na přípravu. Stačí smíchat a nakrájet ingredience, a pak s tím šup, šup do trouby 🙂

1 porce obsahuje 1594 kJ; 381 kCal; 22g bílkovin, 21g sacharidů, 22g tuků

Ingredience na 4 porce

  • 560g (4 veliké ks) portobello žampionů (lze použít i veliké bílé žampióny a péct je trochu déle)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka, lze nahradit klasickou sójovkou)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 4 lžíce majonézy (recept na domácí majonézu naleznete zde)
  • 20g (2 hrsti) polníčku

Na mleté maso

  • 200g kuřecích prsou
  • 100g žampiónů
  • 1 jarní cibulka (50g)
  • 80g brokolicových růžiček
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 2 lžíce tamari omáčky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli (nebo dle chuti)
  • 1/4 lžičky mletého pepře (nebo dle chuti)

Na hranolky

  • celer 600g (cca 3/4 větší bulvy)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička růžové himalájské soli (nebo dle chuti)

Příprava

Portobello žampióny omyji a zbavím nožičky. Olivový olej, med a tamari omáčku smíchám dohromady a mašlovačkou natřu na kloboučky žampiónu. Pak posypu sezamovými semínky.

Omytá kuřecí prsa rozmixuji v kuchyňském robotu na mleté maso. Ostatní ingredience na mleté maso také vložím do mixéru s esovitými noži a krátce mixuji – člověk si tak ušetří čas a nemusí nic dlouze krájet nožem najemno 😉 . Vše pak smíchám s masem.

Masovou směs rozdělím na 4 stejné díly. Vlhčenýma rukama, aby se směs nelepila, vytvořím vždy nejprve velikou masovou kuličku a pak zmáčknu v placku ve velikosti portobello  žampiónu.

Masové karbanátky a portobello kloboučky dám na plech s pečícím papírem.

Vše vložím do předem vyhřáté trouby na 180°C. Společně peču 20 minut, následně houby vyndám, masové karbanátky obrátím a peču ještě 10 minut.

Hranolky připravím tak, že oloupanou bulvu celeru nakrájím na cca 0,5 centimetru tenké hranolky, smíchám s olivovým olejem a solí a dám na plech.

Peču společně s masovou směsí a houbami. Po 30 minutách, když vyndám z trouby i karbanátky, teplotu navýším na 220°C a hranolky při této teplotě dopékám ještě 15-20 minut.

Hotový karbanátek potřu lžící majonézy a přiklopím upečeným portobello kloboučkem. Položím na listy polníčku a propíchnu párátkem, aby vše drželo při krájení pohromadě. Servíruji s celerovými hranolky.

Vaše Maruška