Portobello hamburger s celerovými hranolky (paleo, nízkosacharidové, bez lepku, bez laktózy)
Přípravu barevných a kořeněných pokrmů si vždy užívám. Ani tento není výjimkou. Navíc byl neskutečně jednoduchý na přípravu. Stačí smíchat a nakrájet ingredience, a pak s tím šup, šup do trouby 🙂
1 porce obsahuje 1594 kJ; 381 kCal; 22g bílkovin, 21g sacharidů, 22g tuků
Ingredience na 4 porce
- 560g (4 veliké ks) portobello žampionů (lze použít i veliké bílé žampióny a péct je trochu déle)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 1 lžička tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka, lze nahradit klasickou sójovkou)
- 1 lžíce sezamových semínek
- 4 lžíce majonézy (recept na domácí majonézu naleznete zde)
- 20g (2 hrsti) polníčku
Na mleté maso
- 200g kuřecích prsou
- 100g žampiónů
- 1 jarní cibulka (50g)
- 80g brokolicových růžiček
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 2 špetky mletého kmínu
- 2 lžíce tamari omáčky
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli (nebo dle chuti)
- 1/4 lžičky mletého pepře (nebo dle chuti)
Na hranolky
- celer 600g (cca 3/4 větší bulvy)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička růžové himalájské soli (nebo dle chuti)
Příprava
Portobello žampióny omyji a zbavím nožičky. Olivový olej, med a tamari omáčku smíchám dohromady a mašlovačkou natřu na kloboučky žampiónu. Pak posypu sezamovými semínky.
Omytá kuřecí prsa rozmixuji v kuchyňském robotu na mleté maso. Ostatní ingredience na mleté maso také vložím do mixéru s esovitými noži a krátce mixuji – člověk si tak ušetří čas a nemusí nic dlouze krájet nožem najemno 😉 . Vše pak smíchám s masem.
Masovou směs rozdělím na 4 stejné díly. Vlhčenýma rukama, aby se směs nelepila, vytvořím vždy nejprve velikou masovou kuličku a pak zmáčknu v placku ve velikosti portobello žampiónu.
Masové karbanátky a portobello kloboučky dám na plech s pečícím papírem.
Vše vložím do předem vyhřáté trouby na 180°C. Společně peču 20 minut, následně houby vyndám, masové karbanátky obrátím a peču ještě 10 minut.
Hranolky připravím tak, že oloupanou bulvu celeru nakrájím na cca 0,5 centimetru tenké hranolky, smíchám s olivovým olejem a solí a dám na plech.
Peču společně s masovou směsí a houbami. Po 30 minutách, když vyndám z trouby i karbanátky, teplotu navýším na 220°C a hranolky při této teplotě dopékám ještě 15-20 minut.
Hotový karbanátek potřu lžící majonézy a přiklopím upečeným portobello kloboučkem. Položím na listy polníčku a propíchnu párátkem, aby vše drželo při krájení pohromadě. Servíruji s celerovými hranolky.
Diskuze
Moc dobré, pochutnali jsme si! Akorat jsem k tomu udělala avokádovou majonézu a sedla tam:-)