Domácí majonéza

Dopřejte si toho luxusu a vytvořte si sami svou vlastní majonézu kořeněnou tak, aby to vyhovovalo vašim chutím. Budete mít v podstatě pod kontrolou celkové množství soli a vyhnete se stabilizátorům, cukrům a dalším (no jak to slušně napsat?) přísadám, které ve zdravém jídle nemají co dělat.

Neočekávejte však chuť komerčně nejznámější majonézy, od té je dobré jednou pro vždy se odpoutat.

Výsledná chuť je ale nad mé očekávání výtečná, podobná spíše tatarské omáčce.

Hodnocení mého muže? 5 hvězdiček z 5 a komentář: „S touto variantou se dá žít.“ Parádní, co vy na to?

U nás doma už jinou než domácí majonézu nenajdete.

Majonézu si můžete dokořenit a dochutit dle libosti (kari, kajenský pepř, česnek….cokoliv máte rádi)

Ingredience na 1 majonézu

1 čerstvé vejce (není třeba předem vyndávat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu)

2 lžičky hrubozrnné hořčice (volitelné, hořčice dodá nahořklou příchuť majonéze)

Sůl dle potřeby (ideálně himalájská růžová)

Mletý pepř

Lžička vinného octa

Lžička citronové šťávy

100 ml extra panenského olivového oleje

Postup

Do sklenice jsem vyklepla vajíčko (celé i včetně bílku).

Přidala jsem hořčici, pepř a sůl, vinný ocet a šťávu z citronu. V této fázi si přihoďte jakékoliv koření, které máte rádi.

Vše jsem zalila olivovým olejem.

Majoneza

Nakonec jsem tyčovým mixerem zapnutým na plné obrátky mixovala všechny ingredience. To je ten moment, kdy se vše kouzelně prolne ve žluto bílou majonézu.

Vaše Maruška