Mrkvové muffiny (keto, paleo, bez lepku)

V období karantény se snažím udržovat více méně v ketóze. Tento čas beru jako jedinečnou možnost, jak se po nějaké době pročistit díky kvalitní a opravdové stravě – to pro mne znamená žádné pytlíky a žádná umělá sladidla!!!! Občas na krátkou dobu z ketózy vyjedu, nepočítám si přesně sacharidy a zaměřuji se na NÍZKOSACHARIDOVOU stravu, která se z 80% stala mým životním stylem, s vyšším množstvím tuků a umírněným množstvím bílkovin. Samozřejmostí je dostatek zeleniny, hlavně té KVAŠENÉ!!! Zkušenosti s tímto typem stravování mám, a tak vím, co a jak si k mému tělu dovolit, abych vesměs zůstávala v ketóze, nebo se do ní rychle navrátila. Musím zdůraznit, že z nízkosacharidového stravovaní je mnohem snazší do ketózy přejít a udržet se v ní bez abstinenčních příznaků po sacharidech 😉 . Je mi takto opravdu dobře, mé tělo se krásně zbavuje odpadních látek díky dočasnému způsobu stravování, který přináší zdravotní benefity. Vzhledem k tomu, že se nechodím bavit, je pro mne velmi jednoduché v tomto stavu setrvávat. Nicméně jsem si také chtěla dopřát něco „sladkého“ k snídani, a tak mrkvové muffiny byly jasnou volbou 😉 . Jsou dobré, obzvlášť sytivé a obsahují velmi málo sacharidů 🙂

1 porce obsahuje 1115 kJ; 266 kCal; 7g bílkovin, 7g sacharidů, 22g tuků

Ingredience na 12 porcí

Na muffiny

  • 1 a 1/2 hrnku (230g) loupaných mandlí nebo mandlové mouky
  • 3 středně veliké (400g) mrkve
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 2 lžíce (20g) BIO kokosového oleje + na vymazání formiček
  • 6 lžic (60g) xylitolu (alkoholový přírodní cukr) nebo pro paleo verzi 100g kokosového cukru
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 lžička skořice
  • 2 špetky muškátového květu
  • 1/4 lžičky vanilkového aroma
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 hrnku (60g) pekanů nebo vlašských ořechů (rozdrcených nahrubo)

Na polevu

  • kelímek (200g) 15% zakysané smetany
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 4 kapky vanilkového aroma
  • 2 lžíce (20g) xylitolu nebo 3 lžíce kokosového cukru

Na posyp

  • 40g drcených pekanových nebo vlašských ořechů (rozdrcených nahrubo)

Příprava

Mandle jsem v kuchyňském robotu rozmixovala na mouku. K té jsem přidala najemno nastrouhané mrkve a ostatní ingredience na muffiny. Těsto jsem promíchala.

Lžící pak postupně přendavám do olejem vymazaných formiček. Ideální by bylo použít papírové košíčky a těsto nanést do nich, ale děti mi je všechny použily na něco s domácí modelínou nebo slizem (nechci ani vědět, co to bylo 😀 )

Peču v předem předehřáté troubě při 180°C 18 minut.

Zatímco se mi muffiny pekly, smíchala jsem suroviny na polevu. Tu jsem pak lžící nanesla na upečené muffiny, posypala je ořechy, ořechy lehce vmáčkla do polevy a dala vše péci do trouby ještě dalších 7 minut.

Hotové muffiny nechám vychladnout, pak teprve vyndavá opatrně z formiček kulatým nožem.

Muffin krásně drží a je opravdu moc dobrý ♥

Vaše Maruška