Slaný koláč (bez lepku, vegetariánský)

Slaný koláč je perfektní jídlo k snídani či obědu. Musím uznat, že je vynikající i studený z lednice. Lahůdkové droždí je v něm naprosto jedinečné! Kdo zrovna neholduje kozímu sýru, může jej vyměnit za mozzarelu, nebo si strouhaným sýrem zasypat vršek koláče. Nechte se inspirovat a nechte si chutnat. 🙂

1 porce obsahuje 2119 kJ; 506 kCal; 21g bílkovin, 45g sacharidů, 26g tuků

Ingredience na 6 porcí

na korpus

  • 300g (2 hrnky) pohankové mouky
  • 30 g (3 lžíce) chia semínek
  • 1 vejce
  • 50g rozpuštěného ghí nebo másla
  • 190g (1 kelímek) 12% zakysané smetany
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

na náplň

  • 1/2 velikého pórku (170g)
  • 20g ghí nebo másla
  • 200g baby špenátu
  • 6 vajec
  • 20g (3 zarovnané lžíce) lahůdkového droždí
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 vrchovatá lžička provensálských bylinek
  • 1 a 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř dle potřeby

na pokrytí náplně

  • 100g měkkého kozího sýra (použila jsem Petits chévres doux a kolečka rozkrojila podélně napůl
  • 130g (20ks) baby rajčat
  • 1 jarní cibulka (20g)

pomůcky

  • kulatá forma o průměru 27 cm

Příprava

Ingredience na těsto smíchám a pořádně propracuji. nechám odležet v lednici 30 min.

Mezi tím si nakrájím n jemno pórek a ten na másle dusím 8 minut lehce dozlatova. Pak na ještě 2-3 minuty přidám čerstvý špenát, aby se spařil a zmenšil svůj objem. Nechám vychladnout.

Na pečící papír jsem si obkreslila obvod formy na koláč z vnějšího okraje. Těsto jsem na papíru rozválela tak, aby přes nakreslený kruh přesahovalo minimálně (vzniklo mi tak cca 0,5cm vysoké těsto) a okraje jsem odřízla.

Přendám do formy s tím, že okraje těsta přesahují okraje formy.

Náplň jsem si připravila tak, že jsem smíchala vychladlý pórek se špenátem s ostatními ingrediencemi na náplň. Tu jsem rovnoměrně nalila na korpus.

Vše jsem dozdobila podélně rozpůlenými kolečky kozího sýru, volná místa jsem vyplnila rozpůlenými rajčátky a vše zasypala nasekanou jarní cibulkou. Okraje jsem ještě přehnula přes náplň.

Vložím do předehřáté trouby na 170°C a peču 35 minut.

Před servírováním nechám krátce vychladnout. Koláč je naprosto luxusní i studený z lednice.

Vaše Maruška