1 měsíc v ketóze s opravdovými jídly

Milí Rutiňáci a Rutiňačky,

v pořadí 6 výživová výzva je tu pro vás, kdy si můžete vyzkoušet stav ketózy, kdy si tělo bere energii z tuků (uložených na těle, nebo přijatých stravou). Jídelníček je pestrý na plnohodnotné suroviny a jídla (žádné pytlíky ani umělé doplňky zde nenajdete)

Pozor, pozor, hlášení…..

Jako vždy připomínám a nabádám, abyste si předem promysleli, zda do výzvy chcete jít. Nikoho nenutím a nikoho nebudu přesvědčovat, že stav ketózy je pro každého. Ketogenní stravování bych definitivně nedoporučovala zkoušet lidem na vlastní pěst, pokud mají nějaké závažné zdravotní problémy se žlučníkem (v ketóze se konzumuje vysoké množství tuků – 75% denního příjmu se skládá z tuků), nebo při cukrovce typu jedna či jiných zdravotních problémech, kdy není vhodné snižovat hladinu cukru v krvi. Lidé s onemocněním ledvin, těhotné ženy a osoby, které požívají různé pilulky a přípravky na zhubnutí by se ketogenické dietě měli také vyhýbat. Vždy se raději poraďte se svým lékařem.

Také vybízím všechny, kdo by se chtěli výzvy zúčastnit, aby tuto měsíční cestu brali jako směr, který pomůže ve změně stravovacích návyků, v hubnutí a celkovém bytí. Aby těch 28 dní nebylo považováno jako dočasná dieta, která nás dostane do formy a pak utrum. Nějaká návaznost a zdravý jídelníček by měl následovat, aby tato zkušenost stála opravdu za to. Každá zkušenost je dobrá, ale v tomto případě bych byla velmi ráda, kdybyste si rovnou teď a tady v hlavě srovnali, zda změnit jídelníček opravdu chcete. Zda jste, ať už máte očekávání jakákoliv (zhubnutí, navýšení energie, zlepšení zdravotního stavu apod.), ochotni vystoupit ze své komfortní zóny a něco pro to udělat, a zda tato výzva není něčím, o co máte „pouhý zájem“. Rozdíl v tom, zda mám zájem a chci se zavázat, je veliký! Bez závazku to nemá takový smysl.

Ketóza stručně i tučně

Ketóza určitě stojí za vyzkoušení, jelikož je to jeden z nejlepších (a nejrychlejších) způsobů, jak zhubnout uložené tuky bez svalového úbytku (naopak, dokonce může dojít i ke svalovému nárůstu díky tělesným BCAA, které údajně přebírají úlohu při budování svalové hmoty, jež normálně obstarává inzulin). A čím více svalů tím vyšší bazální (klidový) metabolismus, což má samo o sobě vliv na pálení kalorií v klidovém režimu. Navíc ketóze je připisováno i spoustu zdravotních benefitů jako je řešení chronického zánětu a prevence před nemocemi, které s chronickým zánětem a vysokou tvorbou inzulinu souvisí. V ketóze se také zlepšuje citlivost na inzulin, a to je v hubnutí poměrně zásadní záležitost. Snížení sacharidů na 5% doporučeného denního příjmu, jež je pro ketózu nezbytné, může zlepšit rezistenci na inzulin, a to pak pomáhá při hubnutí. Není to tedy o nízkém množství sacharidů, které se musí jíst, ale O CITLIVOSTI NA INZULIN, KTERÁ OVLIVŇUJE HUBNUTÍ, a citlivost na inzulin se ketózou zlepšuje.

Máme plán….

Jste-li odhodláni se zavázat k tomu, že pojedete celý měsíc poctivě a pak se budete snažit i dál, můžeme přejít na to, co vás bude čekat. Nejprve se něco naučíme, projedeme si takový mini kurz, který bude mít 4. lekce. Jsem přesvědčena, že informace jsou základním stavebním kamenem našich činů. To mne nabádá k přetvoření latinského „Cogito ergo sum“ v Vím -> myslím -> následně konám, tedy jsem

Všechny následující články jsou a budou dostupné na webu napořád během aktivního VIP členství

V prvním článku o ketóze se dozvíte následující:

  • Co je ketóza
  • Pro pochopení ketózy se dozvíte, jaký je rozdíl mezi glykolýzou a glukoneogenezí
  • Jak se do ketózy dostanete
  • Jak se v ketóze udržet
  • Co je adaptace na ketózu
  • Jaká úskalí nás mohou během adaptace potkat
  • Jaké benefity po adaptaci na ketózu nás mohou potkat
  • Jak na základě fyzického vzhledu poznat, zda trpím inzulinovou rezistencí
  • Proč se citlivost na sacharidy s věkem snižuje a zvyšuje se inzulinová rezistence

Dále si povíme, co jíst

  • Jaké potraviny jsou pro ketózu vhodné (nákupní seznam)
  • Jaké jsou nevhodné
  • Kolik, čeho a v jakém poměru jíst pro hubnutí (aniž bychom museli něco měřit či vážit)
  • Kolik, čeho a v jakém poměru jíst pro udržení váhy (aniž bychom museli něco měřit či vážit)
  • Jaké minerály je potřeba si hlídat a jaká strava je na ně nejbohatší
  • Proč v ketóze více solit
  • Proč je nezbytné dodržovat pitný režim

Ve třetím článku se posuneme do sportovní oblasti

  • Zda a co cvičit během ketózy
  • Co si dát před tréninkem a co po něm
  • Proč si hlídat sodík obzvlášť před tréninkem

Také se dozvíte, jak si měřit ketózu za využití lakmusových papírků

  • V jakých hodnotách je nejlepší se v ketóze pohybovat
  • Proč se více vyloučených ketonů nerovná více spálených tuků
  • Co má v ketóze vliv na množství spálených tuků
  • Co je to tzv. ketoacidóza a proč se často milně zaměňuje tento stav s pojmem ketóza

Poté, co si projdeme teoretickou část, dejte si čas na zakoupení všech ingrediencí a přípravu (psychickou i fyzickou). Pak už jednoduše můžete přejít na samotnou výzvu a jíst opravdová, průmyslově nezpracovaná jídla.

Jídelníček

Jídelníček bude velmi, velmi sytivý (tuky to prostě zařídí), nebude vysokoproteinový – umírněné a současně dostatečné množství bílkovin je v ketóze nezbytné (často je totiž ketóza zaměňována s vysokoproteinovou dietou a na netu takových nevhodných příkladů je bohužel spousta). Stravování je bohaté na zelené listy, kvašenou zeleninu, neškrobovitou zeleninu a superpotraviny dostupné i v našich končinách. Jídla pro ketózu jsou chutná díky tukům a koření, kterým nešetřím. Navíc zelenina na talíři vždy lahodí oku, a tak zaměstnáme všechny vjemy (i taková svíčková bude součástí našeho jídelníčku, jen vynecháme knedlíky a přidáme si zeleninu a tuk). Jídelníček si co do chuti i sytosti užijete!

Níže najdete jídelníček na celé 4 týdny. Nechte si chutnat!

1. TÝDEN V KETÓZE (ADAPTAČNÍ FÁZE)

2. TÝDEN V KETÓZE (ADAPTAČNÍ FÁZE a PŘECHOD DO UPRAVENÉ FÁZE)

3. TÝDEN V KETÓZE (POKRAČOVÁNÍ UPRAVENÉ FÁZE)

4. TÝDEN V KETÓZE (POKRAČOVÁNÍ UPRAVENÉ FÁZE A PŘECHOD DO UDRŽOVACÍ FÁZE)

Vaše Maruška