Pohankové palačinky s čokoládovou polevou

Snažím se doma vařit bezlepkově, co nejvíce to jde – když mne tedy děti zrovna se smutnýma očima nepřemluví ke krupicové kaši nebo těstovinám. Což pro mne znamená uvařit 2 jídla (není to naštěstí tak často, snažím se to vyvážit ke spokojenosti nás všech, ale stane se….).

Když pominu fakt, že ve školkách, ve školách i v kantýnách je těžké najít bezlepkové jídlo, lepek je všude kolem nás od šampónů, kondicionérů, až po rádoby „bezlepkové“ obilniny ve spíži. Kolikrát právě bývají kontaminovány i bezlepkové ingredience jako pohanková či sójová mouka v průběhu svého zpracovávání a skladování.

Pokud výrobek nemá na sobě vysloveně napsáno bezlepkový, nikdy nemáme 100% jistotu, že lepek neobsahuje (třeba jen ve stopovém množství). Jen asi celiaci ví, jak nebezpečné i stopové množství lepku může být.

Dnes se vedou diskuze o tom, co způsobuje celikalii (=forma alergie na lepek) nebo citlivost na lepek. Faktem je, že velký podíl na těchto dnes čím dál tím víc rozšířených zdravotních komplikací má nadměrná konzumace lepku. Proto je dobré se lepku co nejvíce vyhýbat už jen z preventivních důvodů.

Z tohoto a mnoha dalších důvodů mé recepty neobsahují oves, pšenici, žito ani ječmen.

Celiaky bych chtěla ještě upozornit, že se s tímto onemocněním váže ještě jedna problematika a to křížová reaktivita, kdy tělo reaguje na jinou látku stejně, jako by byla lepkem – nejčastěji to bývá kasein (obsažen v mléčných produktech), ale mohou to být i jiné formy bezlepkových obilnin nebo dokonce i káva

U tohoto receptu tedy volím raději i rostlinné mléko, které si případně můžete sami doma vyrobit 🙂

P.S.: Pro celou rodinu dělám z dvojité dávky

Ingredience (na cca 5 palačinek)

Palačinky

  • 400ml mandlového mléka
  • 1 vejce
  • ½ (65g) hrnku mandlové mouky
  • ½ (65g) hrnku pohankové mouky
  • BIO Kokosový tuk na vymazání nepřilnavé pánve

Marmeláda

  • 2-3 malá jablka (250g)
  • 1 a ½ lžíce chia semínek
  • ½ lžičky skořice

Poleva

  • 1 banán
  • 1 ½ lžíce nepraženého kakaa

Příprava

Palačinky

Mléko, vejce a mouku jsem rozmixovala na řídké těsto. Nepřilnavou pánem jsem vždy vymazala lžičkou kokosového oleje, nalila naběračku těsta, rozlila ho po okrajích tak, aby bylo všude stejně tenké a zakrývalo celou pánev. Na mírném plamenu jsem opékala z každé strany lehce dozlatova.

Marmeláda

Oloupaná a odjádřená jablka jsem nastrouhala na jemném struhadle – vznikla mi jablečná kaše. Do kaše jsem přimíchala chia semínka (můžete přidat i jemně strouhaný zázvor), která po chvíli zgelovatí a kaši zahustí tak, že na dně misky nezůstává žádná šťáva. Do marmelády jsem nakonec přimíchala ještě skořici.

Marmeládu mažu na palačinku a palačinku sroluji.

Pohankovepalacinky

Poleva

Zralý a oloupaný banán mixuji s nepraženým kakaem na jemnou kaši. Polevu nanesu na palačinku a lehce si ji ještě posypu (pouze sobě děti je nemají rády) drcenými kakaovými boby.

Vaše Maruška