Ďábelská pomazánka (vegan)

Tento recept mi dala kamarádka se slovy: „Tohle je opravdu dobrý!“ A já nemohu nesouhlasit! Pomazánka bezvadně nahradí klasickou masovou pomazánku na topinky a toasty a dá se s ní namazat cokoliv – třeba i můj kváskový, celozrnný, špaldovo-žitný chléb na obrázku, nebo bezvadně poslouží i jako dip. Mně dnes posloužila na chlebu jako parádní a lehké jídlo před tréninkem.

100 ml obsahuje 368 kJ; 89 kCal; 2g bílkovin, 8g sacharidů, 5g tuků

Ingredience na 1500ml

  • 750 g (3 středně veliké) cukety nastrouhané nahrubo
  • 1000 g (8 středně velikých) bílých cibulí nasekaných najemno
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 malé plechovky rajského protlaku (420g)
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 12 prolisovaných stroužků česneku
  • 1 lžíce fermentované sójové omáčky Tamari (kupuji ve zdravé výživě; lze nahradit klasickou sójovkou)
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky (pro nepálivou chuť lze nahradit paprikou sladkou)
  • 1 lžíce růžové himalájské soli (nebo podle potřeby)
  • 1 lžička sušené majoránky (nebo 1 lžíce čerstvé)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička octa
  • mletý pepř na dochucení

Příprava

Cibulku nechám zpěnit na oleji a krátce dusím (cca 3 minuty). Následně přidám ostatní ingredience a vařím 30-40 minut do zhoustnutí směsi. Tekutina se odpaří a vznikne zeleninová pomazánka.

Tu pak nandám do sklenic, které zavařím.

Vaše Maruška