Nanaimo řezy (raw, vegan, paleo, bez lepku, bez laktózy)

Řezy Nanaimo mne lákaly už delší dobu. Dnes jsem se pustila do varianty nízkosacharidové a nepečené. Vzhledem k použitým ingrediencím se jedná o zákusek s nižší glykemickou hodnotou, než běžné zákusky, což je z hlediska udržovaní hladiny cukru v krvi bezva. Nicméně řezy jsou poměrně tučné a kaloricky vydatné a po jednom malém kousku budete mít dost. Není tedy potřeba to s nimi přehánět.

Ztuhlé trojhránky jsem si uložila do mrazáku. Když mne bude honit mlsná, mám po čem sáhnout. Nechám jen chvilku povolit a nemusím nic připravovat 🙂

1 porce obsahuje 1390 kJ; 332 kCal; 5g bílkovin, 21g sacharidů, 25g tuků

Ingredience na 16 porcí

Na korpus

  • 250g (1 hrnek) sušených fíků (zbavených tvrdé stopky)
  • 170g (1 hrnek) mandlí
  • 70g (3/4 hrnku) BIO strouhaného kokosu
  • 15g (2 vrchovaté lžíce) nepraženého kakaa
  • 60 ml (6 lžic) vody (nebo podle potřeby, aby těsto bylo lepivé)

Na krémový střed

  • 60ml (1/4) hrnku rozpuštěného BIO kokosového oleje
  • 120 ml (1/2 hrnku) tučné/tuhé části z BIO kokosového mléka (vybrat hutnou, usazenou část z 400ml plechovky s BIO kokosovým mlékem)
  • 70 ml (1/4 hrnku) vodové/ řídké části z BIO kokosového mléka (zbytek vody si můžete nechat třeba do neprůstřelné kávy)
  • 75g (1/4 hrnku) sušených fíků (zbavených tvrdé stopky)
  • 20g (2 vrchovaté lžíce) kokosové mouky
  • 45g (1/4 hrnku) loupaných lískových oříšků

Na čokoládovou polevu

  • 40g (4 lžíce) nepraženého kakaa
  • 120 ml (1/2 hrnku) rozpuštěného BIO kokosového oleje
  • 70g (7 lčic) kokosového cukru
  • 2 špetky mleté skořice
  • 2 špetky růžové himalájské soli

Příprava

Na dno kulaté formy (o průměru 24 cm) se sundavacím bokem dám pečící papír, bok formy uzavřu a okraje papíru odstřihnu.

V kuchyňském robotu s esovitými noži rozmixuji všechny ingredience (bez vody) na co nejmenší kousky. Mixuji asi minutu, pak teprve přidám vodu, aby těsto začalo lepit a držet pohromadě.

Těsto vlhčenýma ruka přitisknu na dno formy na pečící papír a rozprostřu jej a tlačím rovnoměrně.

Dále si připravím krémový střed tak, že všechny jeho ingredience také mixuji v kuchyňském robotu s esovitými noži asi 2 minuty. Krém rovnoměrně nanesu na korpus a dám do mrazáku tuhnou 1 hodinu.

Po hodině si v kastrůlku nechám rozpustit kokosový olej s kakaem a cukrem tak, abych v něm udržela prst (nesmí být příliš horký). Pak přimíchám skořici a sůl. Tekutou čokoládu naliji na ztuhlý krém a rozestřu ji po celém povrchu.

Nechám tuhnout v lednici ještě jednu hodinu, pak teprve ostrým nožem porcuji na trojhránky.

Vychladlé řezy drží krásně tvar 🙂

Skladuji v mrazáku.

Vaše Maruška