Živé brownie

Když píšu živé, tak opravdu živé….toto brownie se doslova třese na to, abyste ho ochutnali J

Živá strava, tedy strava bez jakéhokoliv tepelného zpracování potravy nad 42°C, má velkou devizu v tom, že suroviny neztratí jejich přírodou vytvořené a tělu prospěšné látky. Bohužel má jednu velkou nevýhodu, živé dezerty jsou velmi jedlé, takže pozor s nimi. Přistupujte k nim jako k jakémukoliv jinému zákusku (stačí malý kousek), ať se nepřejíte! Nicméně i malá dávka tohoto zákusku je velmi sytá, neuvěřitelně dobrá a udělá radost i návštěvám, kterým zdravá strava nic neříká.

Chcete-li být ještě kreativnější, můžete vyzkoušet i verzi, kterou jsem tvořila k příležitosti oslavy narozenin mého muže – těsto uválet na 1,5 cm výšky, velkým vykrajovátkem (např. srdíčko) vykrajovat tvary a pak je potřít čokoládovou polevou. Po srdíčkách se na oslavě zaprášilo 🙂

Níže uvádím o dost rychlejší variantu tohoto skvělého dezertu.

Ingredience (na 1 dort)

Brownie

  • 4 hrnky (400g) vlašských nebo pekanových ořechů (ideálně 6-8 hod předem namočených ve vodě, ale tento krok lze vynechat)
  • 2/3 hrnku (10 kusů) datlí
  • 2/3 hrnku rozinek
  • 2/3 hrnku nepraženého kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli a kajenského pepře (lze vynechat)
  • 2 lžíce vody

Poleva

  • ½ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • 2/3 hrnku nepraženého kakaa

Pomůcky

Kuchyňský robot/mixér s esovitými noži na sekání/mixování a středně velká forma z prstencovým snímatelným bokem.

Příprava

V kuchyňském robotu jsem rozmixovala ořechy na konzistenci (hrubé s drobnými kousky) mouky. Nemixovala jsem příliš dlouho, aby nepustily olej. Pak jsem přihodila sušené ovoce a znovu nechala mixovat, až vzniklo dobře promíchané těsto. Přisypala jsem kakao a koření a ještě chvilku míchala mixérem. Vzniklo lepivé těsto, do kterého dávám 2 lžíce vody, promíchám rukou a pak ho dlaní mačkám na dno formy. Mokrou rukou ještě krásně uhladím do rovna.

Nakonec v robotu smíchám ingredience na polevu, snažím se odolat ochutnávání J, a stěrkou nanáším rovnoměrně na brownie.

Vše nechám uležet dostatečně dlouho v lednici, aby ztuhlo…odhadem stačí 2 hodiny.

Vaše Maruška