Proč je důležité vybírat si potraviny v té nepřirozenější formě

Za posledních 6 let, které se nesou v duchu změny mého životního stylu, cvičení, vzdělávání se v této oblasti a objevování pro mne absolutně nového jídelníčku, jsem se dopracovala k názoru, že základem každého zdravého stravování by bezkompromisně měly být potraviny v jejich nejčistší formě = co nejméně průmyslově zpracované. Věřte mi, že jich příroda a kupodivu i obchody s potravinami nabízí nepřeberné množství. Zelenina, ovoce, oříšky, semínka, tuky lisované za studena, maso, vejce, obiloviny, mléčné výrobky bez příchutě apod….určitě je z čeho vybírat a člověk nemá při nákupu svázané ruce, aby si nemohl domů odnést tu či onu potravinu bez konzervantů, barviv, škrobu a zahušťovadel. Prosím, nenechte se hned na úvod zmýlit – nejedná se ani o syrovou stravu, ani o to, že si už nikdy nic nemůžete koupit v pytlíku či krabičce – pouze stačí ignorovat uličky s různými lákavými a barevnými obaly s DLOUHÝM seznamem složení na zadní straně. V těchto sekcích se často nachází jídlo (jestli to vůbec lze jídlem nazvat), které byste horko těžko někde utrhli, nasbírali nebo ulovili, případně smíchali s pár dalšími přírodními ingrediencemi. Možná se pak budete motat jen ve dvou či třech menších částech supermarketu, abyste něco kloudného k jídlu objevili, ale pořád je z čeho vybírat. A proč je to tak důležité? Na to se Vám pokusím odpovědět v následujících řádcích.

Naše babi s dědou zdravě nejedli a neměli žádné zásadní zdravotní problémy (je jim přes 90). Proč bych tedy měl/a jídlo řešit?

Určitě se nemusím rozepisovat o tom, jak se naše babi s dědou více hýbali, seděli méně u tabletů, TV a PC a na výběr neměli tolik nadužívaných cereálií, druhů pečiva, limonád a všeho dalšího. Napadá mne ještě jeden příklad, jak se zamyslet nad teorií zdravých prarodičů 🙂 :

Ve 30. letech 20 století zahájil vědec a lékař Francis Pottenger sérii slavných experimentů s výživou koček. Tyto experimenty trvaly déle než 10 let a během této doby bylo sledováno několik generací koček. Jeho objevy změnily pohled mnoha lidí na roli, kterou strava hraje při udržování našeho zdraví (s tím mimo jiné souvisí i nadváha a neschopnost zhubnout). Některé kočky byly krmeny čistou (=nedenaturovanou, průmyslově nezpracovanou) stravou. Jiná skupina koček byla krmena do různé míry průmyslově zpracovanou potravou. Účinky této stravy na zdraví koček byly sledovány v průběhu několika generací a výsledky jsou víc než ohromující. Dopady nekvalitní stravy nebyly tak výrazné u první generace, ale prohlubovaly se a zvýrazňovaly u následujících generací. Od druhé generace se u potomků koček, které byly krmeny průmyslově zpracovanou potravou, začaly objevovat vrozené vady, nervozita a další negativní projevy způsobené stresem, náchylnost k nemocem, alergie, snížená schopnost se učit a pak závažné problémy s rozmnožováním. Pan Pottenger se snažil napravit zmíněné negativní dopady na zdraví koček a trvalo celé 4 generace, než se vrátily do svého zdravého stavu.

Tak schválně, do jaké generace koček spadáte vy? 🙂

Jenže průmyslově zpracované potraviny jsou levnější….takže smolíček, pacholíček a rohlíček!

Nebudu zde pro vás přepočítávat, kolik stojí vykouřené cigarety versus ovoce, nebo kobliha versus okurka. Možnost volby má každý a uvážení i rozhodnutí, jak nakupovat, je na každém z nás a našem vlastním přesvědčením, do čeho investovat a o co se ochudit. Věřte mi, že když do těla dostanete dostatek živin, vlákniny, bílkovin i tuků z průmyslově nezpracovaných surovin, Vaše tělo nebude prahnout po pamlscích, jiných pochutinách a dostane signál o tom, že živin má dost – tudíž je syté, tudíž nesní toho tolik, tudíž to částečně hraje ve prospěch kvalitních surovin ;). Pravdou však je, že kvalitní stravování je časově i finančně náročnější…..

Nicméně, obzvlášť v této hektické době, kdy si člověk může dopřávat, čeho chce, je dobré nepodléhat myšlení, že zdravé jídlo je přepych, na kterém se dá šetřit. Pokud si nemůžeme dovolit být nemocní, pak si nemůžeme dovolit ani nezabývat se vážně preventivní péčí o své zdraví.

Potravinami v té nejčistší formě se dá vyřešit váha, zdravotní problém nebo i psychika. Stačí vystoupit z bludného kruhu.

Pottengerův experiment a plno dalších výzkumů dokazují, jak strava ovlivňuje náš současný či budoucí život, a nemůžeme jednoduše důvěřovat druhým, že se postarají o naše zdraví, že za nás zhubnou, nebo že nás vezmou za ruku do obchodu a udělají exkurzi s výkladem, co je na jakém obalu psáno. Každý má svůj osud ve vlastních rukou a je jen na vás, abyste začali číst etikety a kupovali potraviny s co nejméně ingrediencemi na zadním obalu. Hlavně si tak sami můžete pomoci zbavit se nadváhy, jelikož mezi denaturovanými a průmyslově nezpracovanými potravinami je jeden veliký rozdíl – přírodní produkty neobsahují přidaný cukr, sůl, škrob a další ingredience, které velmi lehce uvedou naše hormony a neurotransmitery do nerovnováhy a mohou prohloubit obtíže s hubnutím.

S tím souvisí i další zdravotní problémy včetně psychického stavu. Stres na nás číhá na každém rohu a během stresu se několikanásobně spotřebovávají naše zásoby minerálů a vitamínů v těle. Rychle se také vyčerpávají naše zásoby esenciálních mastných kyselin. Přijdeme-li o všechny naše rezervy, trpí tím náš mozek a prudce klesá hladina naší energie. Deprese a stres nejsou důsledkem nedostatku léčiv na trhu, naopak, v důsledku přemíry stresu a dalších toxických vlivů jsme ve své historii nepotřebovali tolik antioxidantů a potravin, které našemu tělu pomáhají si je vnitřně vytvářet.

Tak si koupím doplňky a problém je vyřešen, nebo ne?

Jednou z nejlepších prevencí proti toxickému zatížení je dostatek všech minerálů. Rybím olejem a dostatkem esenciálních mastných kyselin v těle se lze zbavit nutkavých nezdravých chutí na sladké, vitamíny B komplexu hrají důležitou roli při zachování zdravé funkce metabolismu a mozku…je plno důvodů, proč některé složky doplňovat a mít jich v těle dostatek, a ano, doplňky stravy jsou užitečným pomocníkem. Pořád jsou ale pouhými doplňky a základem je co nejčistší a průmyslově nezatížená strava (ať už ve vařené nebo syrové formě) –  na doplňky by mělo být stále pohlíženo pouze jako na DOPLŇKY zdravé stravy.

Takže se mám stravovat jako neandrtálec?

I když je mi myšlenka paleo stravování nejbližší – vyhýbám se obilovinám i cukrům a jím co nejméně průmyslově zpracované potraviny (pozn. vysoký příjem cukrů a lepku na dovolené mi opět prokázal, že paleo způsob stravování je pro mne  a mé zdraví i váhu nejvhodnější stravování – postihlo mne silné nadýmání, akné a únava….) – spíš bych doporučila všeobecně všem si z tohoto způsobu stravování vzít to nejdůležitější: naučit se číst obaly potravin, volit co nejméně průmyslově upravených surovin, jídlo si sám/sama připravovat a vařit, a mít tak kontrolu nad tím, kolik a čeho jsme si do jídla navíc přidali. Nenechme to dělat za nás ostatní. Pak až jako krok číslo 2 bych navrhovala najít si směr a rozhodnout se, zda konzumovat lepek (obiloviny) či kasein (mléčné výrobky) jakožto 2 nejčastější alergeny.

Základ je však jasně daný pro všechny směry, dietní styly a zdravé výživové doporučení – dostatek vody, minerálů, vitamínů, vlákniny a esenciálních mastných kyselin – ten vám definitivně nezajistí průmyslově zpracované potraviny.

P.S.: Ilustrační foto jsou prakticky útroby mé lednice a spíže – hodně zeleniny, ovoce, pro děti pouze mléko bez příchutě a bílý jogurt dochucuji rozmačkaným či strouhaným ovocem (i když také jim občas dovolím dochucené jogurty, což je pro mne veliká oběť 🙂 …děti jsou však nadšené 🙂 ). Dále pak mám vždy po ruce olivový olej a máslo či ghí pro tepelné zpracování a další oleje lisované za studena pro studenou kuchyni. Oříšky, semínka či raw chléb a raw tyčinky jsou mou vděčnou svačinou na cesty. Občas nepohrdnu hořkou 85% čokoládou (má jen 4 ingredience 🙂 ) a povinně doma všichni jíme „mňamózní“ rybí tuk (děti s příchutí). S masem a vejci to nepřeháním, bílkoviny jím, ale ne v každém hlavním jídle. Himalájská sůl je skvělá forma, jak dosolit a současně jídlo obohatit o přírodní minerály…..jejda, ani jsem se tak nechtěla rozepsat, ale říkala jsem si, že vás to bude asi zajímat 🙂

Vaše Maruška