Domácí lískooříšková nutella (bez cukru!!!)

Domácí nutela je rychlý a naprosto úžasný způsob jak mlsat bez jakýchkoliv výčitek. Má jen 4 ingredience a oproti té kupované neobsahuje rafinovaný cukr ani palmový tuk J Je 100% oříšková!

Na této pochoutce si velmi rády pochutnávají mé děti. Občas pomáhají i loupat oříšky 🙂

Recept, který jsem měla i na staré Rutině, splňuje všechna pravidla mého současného stravování, a pro velký úspěch (nejen u nás doma) s radostí vystavuji znovu.

Ingredience (na 1 sklenici)

  • 500g lískových oříšků
  • 4 lžíce nepraženého kakaa
  • 6 lžic (nebo více) přírodního sladidla jako je stevie nebo xylitol (používám stevii)
  • 1-2 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)

Příprava

Troubu jsem předehřála na 210°C.

Na plech jsem nasypala oříšky a dala je do trouby na 10 minut. Jejich slupka popraskala.

Oříšky jsem nechala vychladnout a pak je ručně oloupala (nezatěžujte se dokonalostí oloupaných oříšků – některé jdou prostě lépe a některé hůře).

domacinutela1

Lískové oříšky jsem nasypala do kuchyňského robota s esovitými noži a mixovala je 10 minut. Během této doby se mixováním a teplem oříšky rozšlehají na tekutou kaši.

Pak jsem přidala kakao a sladidlo a ještě pár vteřin mixovala.

Na závěr jsem přidala sirup, zapnula na pár vteřin mixér a směs se díky sirupu „zdrcla“. Dávám lžíci až dvě dle toho, jak moc hustou ji chci mít. 1 lžíce stačí na tekutou a mazací formu nutely a dvě lžíce na konzistenci pomazánky. Záleží, co kdo preferuje 🙂

Vaše Maruška