Sladký whiskey-batátový dort

Díky bohu že má můj muž doma sbírku tvrdého alkoholu, občas se hodí i na pečení 🙂 . Na 21 let starou skotskou mám sice zakázáno sahat (od té doby, co jsem si s ní před pár lety proplachovala bolavý zub a dostala sprďana :D), ale naštěstí se v našem baru najdou i jiné levnější varianty – alkohol v tomto případě slouží pouze k provonění celého zákusku.

Whiskey s kořením dodají dezertu nezapomenutelné aroma. Batáty a kokosové mléko poskytují přírodní sladkou chuť. Ořechový korpus je skvělým základem a báječně se k batátové aromatické náplni hodí.

Zákusek má skvělou krémovou konzistenci a ta chuť! Výborný je!

Kdo z vás dort upeče a ochutná, dejte vědět, jak jste spokojeni. Manžel chválil až do nebes (whiskey aroma zafungovalo :D)

Ingredience (na 10 porcí)

  • 2-3 středně velkých (600g) sladkých brambor (batátů)
  • ¾ hrnku (200 ml) kokosového mléka z plechovky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 8 lžic krystalové stevie nebo jiného přírodního sladidla v krystalové formě (dejte tolik, aby vám sladkost náplně vyhovovala; krystalovou stevii kupuji v DM, nebo nahrazuji Xylitolem ze zdravé výživy)
  • 6 lžic whiskey
  • 3 vejce
  • 3 lžičky mleté vanilky (lze nahradit vanilkovým extraktem)
  • ¼ lžičky zázvoru
  • ½ lžičky skořice
  • 1-2 špetky mletého hřebíčku (ten kupuji i s vanilkou ZDE)
  • Špetka mořské soli
  • 5 špetek čerstvého mletého pepře

Korpus

  • 3 hrnky (330g) vlašských ořechů
  • 1 a ½  lžičky jedlé sody
  • špetka mořské soli
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 3 lžíce tekutého medu

Postup

Nejprve jsem si připravila sladké brambory. Oloupala jsem je, nakrájela na kostičky a uvařila v páře (lze i upéct nebo uvařit ve vodě doměkka). Pak jsem brambory rozmixovala tyčovým mixérem a kaši nechala vychladnout na pokojovou teplotu.

Připravila jsem korpus: Ořechy jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Pak jsem přidala jedlou sodu, sůl a skořici, krátce ještě mixovala. Nakonec jsem přidala med, pár vteřin mixovala v robotu, aby vznikla lepkavá směs. Ořechovou směs jsem dala do větší formy se sundavacím prstencovým bokem (25cm v průměru), prsty pořádně umačkala, aby byla všude stejně vysoká a na okrajích ještě trochu vyšší (cca 2cm vysoké okraje, aby batátový krém sahal až po okraj korpusu).

whiskey1

Dále jsem promíchala vychladlý batátový krém s ostatními ingrediencemi a nalila na korpus.

Vše jsem upekla v předem vyhřáté troubě při 170°C 50 min.

Vychladlý dort skladuji v lednici.

Vaše Maruška