Kokosovo-čokoládové nugáty (paleo, vegan)

O víkendu jsem šla na oslavu. Trouba mi nepeče, a tak jsem se uchýlila k tvorbě něčeho dobrého na zub, co stačí nechat ztuhnout v lednici. Nugáty by byly určitě senzační i jako vánoční cukroví – stačí je na svátky uchovat v mrazáku a vyndat, až bude potřeba 🙂

Vzhledem k tomu, že ráda nakupuji na jednom místě, hořkou čokoládu, kokosovou mouku, olej i mléko nakupuji v drogerii DM (kdyby někoho zajímalo, kde se dají ingredience sehnat 😉 )

1 nugát obsahuje 305 kJ; 73 kCal; 0,7g bílkovin, 2g sacharidů, 7g tuků

Ingredience na 36 nugátů

Čokoládový základ

  • 100g 85% hořké čokolády (hledejte kvalitní čokoládu=co nejméně ingrediencí na přebalu)
  • 60g (6 lžic) BIO kokosového oleje
  • 1/4 hrnku (50ml) BIO kokosového mléka (hledejte v BIO kvalitě, jelikož je hustší)
  • špetka růžové himalájské soli
  • 2 špetky skořice
  • 6 kapek vanilkového aroma
  • trocha kokosového tuku na vytření formy

Kokosová vrstva

  • 30g  (3 lžíce) BIO kokosového oleje
  • 90g (téměř 3/4 hrnku) kokosové mouky
  • 2 lžíce (25g) kokosového cukru
  • 2 lžíce (20g) tekutého medu nebo javorového sirupu
  • 1 a 1/4 hrnku (250ml) BIO kokosového mléka
  • 4 kapky vanilkového aroma

Horní vrstva

  • (10g) 1 lžíce BIO kokosového oleje
  • 30g 85%hořké čokolády
  • špetka růžové himalájské soli
  • špetka skořice
  • 3 lžičky (15g) mletých mandlí na posypání, nebo strouhaný kokos nebo drcené pistácie

Pomůcky

  • Obdélníková forma s vnitřním rozměrem 23×13 cm
  • Pečící papír ustřihnutý na šíři formy

Postup

Ingredience na čokoládový základ jsem rozpustila v nepřilnavé pánvi. Čokoláda se nesmí vařit, lze rozpustit i ve vodní lázni. Vše důkladně promíchám.

Obdélníkovou formu vytřu kokosovým tukem a na něj přilepím pečící papír. Takto přisátý papír se nebude hýbat, je pěkně uhlazený a lze na něj nalít čokoládu. Tu rovnoměrně špachtlí rozetřu po celé ploše a dám tuhnout do mrazáku na 20 minut.

Mezitím si připravím kokosový vnitřek tak, že rozpustím kokosový tuk a smíchám s ostatními ingrediencemi. Těsto řádně rukou propracuji a nandám na ztuhlou čokoládovou vrstvu. Pečlivě navlhčenou rukou těsto rovnoměrně přitlačím po celé ploše, aby nikde nebyly žádné nerovnosti a hrbolky. Chvilku to trvá, ale dá se to zvládnout 🙂

Horní vrstvu připravím stejně jako spodní tak, že ji rozpustím, nevařím a pořádně vše promíchám. Pak špachtlí tenkou čokoládovou vrstvu na povrchu rozetřu.

V tento moment můžeme dát nugáty tuhnout do lednice, nebo ještě posypat mletými oříšky či kokosem. Cokoliv máte rádi a bude na nugátu vypadat efektně 😉

Vše pak nechám přes noc tuhnout v chladu. Druhý den vyjmu z formy, rozkrojím na 3 podélné pruhy, které pak ještě pokrájím na malé nugáty.

Nugáty se pak dají bez problémů servírovat v pokojové teplotě a vydrží.

Vaše Maruška