Slepované cukroví ze sušených banánů a rozinek

Velmi ráda na Vánoce připravuji nepečené cukroví z přírodních surovin. Letos jsem se rozhodla, že využiji sušičku na potraviny a sama si připravím kolečka banánů pod má RAW vosí hnízda. A když už jsem se na to sušení vrhla, řekla jsem si: „Proč ta kolečka nevyužít na slepované cukroví a nevymyslet něco z opravdových surovin bez přidaného cukru?“ A tak vznikl nápad na chuťově naprosto fantastická, polomáčená kolečka, slepovaná pastou z rozinek.

Namáčená kolečka lze posypat buď oříšky, anebo ozdobit půlkou loupané mandle (což může vypadat velmi efektně 😉 ). Já jsem šla do verze bez ořechové a posypala je strouhaným kokosem.

I když se banány nezmrazují, v této sušené verzi jim to nevadí a neuškodí. Vše lze v předstihu až do Vánoc skladovat v mrazáku. Pak stačí cukroví vyndat a téměř ihned konzumovat (banány si udrží svou měkkost i v mrazáku) a vychutnávat s rodinou či přáteli:-)

Krásný předvánoční čas ♥

Ingredience

  • 4 kg zralých banánů
  • 2 hrnky (280g) rozinek
  • 1 a půl lžičky skořice
  • 150g kvalitní hořké čokolády (nad 85% kakaa)
  • strouhaný kokos na posypání

Příprava

Oloupané banány nakrájím na cca 0,5 cm kolečka a dám je do sušičky schnout na 10-12 hodin. Patra s banány v průběhu sušení občas promíchám a přesouvám směrem dolů, jelikož díky cirkulace vzduchu v sušičce je sušení intenzivnější v patrech dole. Přehazováním pater seshora dolů budou mít všechna kolečka stejnou tvrdost. Snažím se docílit toho, aby kolečka byla tak akorát vysušená, nebyla příliš tvrdá a dala se v pohodě kousat.

Hotová kolečka nechám vychladnout, sloupnu je ze sušící mřížky a dám do krabice.

Rozinkovou slepovací náplň si připravím tak, že rozinky namočím na 20-25 minut do studené vody. Pak vodu sliji, rozinky nechám odkapat a tyčovým mixérem je společně se skořicí rozmixuji na lepivou kaši.

Kolečka banánů po usušení mají spodní stranu hladkou a horní mírně propadlou (jako tvar hrnečku, kde okraje jsou vyšší). Do této propadlé strany mažu rozinkovou hmotu a na ní pak přilepím druhé kolečko banánu hladkou stranou. Propadlá strana kolečka banánu je navrchu, aby se v ní udržela rozpuštěná čokoláda.

Takto postupně slepím všechna kolečka banánů.

Ve horké vodní lázni rozpustím čokoládu, do které horní stranou namáčím slepené banány. Lžičkou ještě kápnu 1-2 čokoládové kapky navrch.

Postupně takto namočím všechno cukroví, které kladu jedno vedle druhého na tác. Čokoládu nechám mírně zatuhnout, pak posypu strouhaným kokosem a dám do chladu úplně ztuhnout.

Cukroví lze skladovat i v lednici. V chladu by mělo vydržet pár týdnů, pokud se dříve nesní 😉

Vaše Maruška