Rebarborovo-ovesné čoko muffiny (bez lepku, bez laktózy)

Rebarborovo-ovesné, snídaňové muffiny jdou teď u nás doma na dračku, a tak jsem ještě vymyslela jejich čokoládovou verzi. V tomto receptu jsem jednou takové množství rebarbory zamíchala i do muffinů a tím dodala jídlu o poznání vláčnější chuť. Přijde mi to ještě lepší a chutnější! Navíc mi celkově vzniklo o 3 muffiny více než v původní verzi receptu 🙂

Co vám budu povídat, můj muž si pomlaskával na něčem, co není doslazované a obsahuje slovo, které se u nás nesmí vyslovovat nahlas – je to „zdravější“ než běžné muffiny 😀 😀

1 muffin obsahuje 138 kCal, 6 g tuků, 6 g bílkovin a 18 g sacharidů

Ingredience na 12 muffinů

  • 1 hrnek (120g) ovesných vloček bez lepku
  • plná hrst (50g) mandlí
  • 3 středně veliká vejce
  • 3 středně veliké, měkké, zralé banány (čím tmavší, tím lepší 😉 )
  • větší špetka růžové, himalájské soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžíce (40g) kakaa (používám nepražené, má jemnější chuť)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 špetky mletého kardamonu
  • 3/4 hrnku (70g) sušené moruše (kupuji v drogerii DM; lze nahradit jiným bobulovým ovoce sladší chuti)
  • 2 velké stonky (140g) rebarbory
  • 2 lžíce (20 g) drcených kakaových bobů

Příprava

Troubu zapnu na 160°C

Všechny ingredience (kromě sušené moruše, rebarbory a kakaových bobů) rozmixuji tyčovým mixérem na tekuté těsto (lze použít i kuchyňský robot).

Do těsta přimíchám moruši a na malé kostičky pokrájenou rebarboru. Asi tak hrst rebarbory si nechám i na posyp.

Těsto naliji do formiček na muffiny (zaplním asi tak 3/4 každého muffinu), následně dozdobím na malé kostičky pokrájenou rebarborou a zasypu drcenými kakaovými boby. Mírně vše na povrchu vmáčknu do těsta.

Peču v troubě 30 minut.

Nechám vychladnout, pak teprve vyklepnu z formičky.

Vaše Maruška