Vánoční ořechové kuličky

Když přijde na nepečené vánoční cukroví, nikdy se nedá nic zkazit ořechy se sušenými plody a voňavým kořením. Je to taková vděčná kombinace, kdy přihodíte ingredience, které máte nejradši, a vždy vznikne něco nového.

Ořechové cukroví (pokud je největší poměr ve prospěch ořechů) má skvělou vlastnost, že nasytí. Nemůžete se ho přejíst jako jiného cukroví z mouky a cukru. Opravdu, nejde to, už jen samotné uždibování těsta mne přesvědčilo, že stačí málo a dlouho na nic nemám chuť.

Tuky (v případě tohoto receptu mluvím i o živočišných) jsou nejenom skvělým zdrojem energie, jsou i neuvěřitelně sytivé.

Z jedné várky se dá udělat i více příchutí. Můžete přihodit kokos, vanilku, skořici, perníkové koření, mandlové aroma, trochu rumu 🙂 , kávu….prostě cokoliv máte rádi za příchuť.

Já si zvolila kokosovou a čokoládovou, jež najdete níže.

Ingredience na 1 várku základní směsi

  • 350g ořechového másla (mandlové či jakékoliv jiné oblíbené máslo z oříšků kromě arašídů – já použila Tahini pastu ze sezamu)
  • 200g mletých lískových ořechů
  • Hrst chia semínek (volitelné)
  • 6 lžic stevie nebo jiného přírodního sladidla
  • 125g (1/2 kostky) kvalitního másla (rozteklého)

Ingredience na kokosové kuličky

  • 70g strouhaného kokosu
  • 2 lžičky sušené mleté vanilky
  • 30g kokosové mouky
  • 3 hrsti (65g) rozinek
  • Kokosová mouka a vanilkový prášek na obalení

Ingredience na čokoládové kuličky

  • 75g mletých lískových ořechů
  • 12 sušených datlí bez pecky
  • 4 vrchovaté lžíce nepraženého kakaa
  • 2 lžíce stevie nebo jiného přírodního sladidla
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky sušené mleté vanilky
  • Špetka kajenského pepře (volitelné)

Postup

Nejprve jsem si připravila základní směs. Všechny ingredience na základní směs jsem pořádně smíchala v misce.

Pak jsem si směs rozdělila na 2 poloviny.

1. půlka byla kokosová. Přisypala jsem tedy kokos, vanilku, rozmixované (nebo rozemleté) rozinky a kokosovou moukou jsem ještě vše zahustila. Pak jsem vždy v ruce zmáčkla kousek těsta a uválela (umačkala) z něho kuličku (cca 1,5 cm v průměru). Všechny kuličky jsem obalila v kokosové mouce smíchané s vanilkovým práškem.

2. půlka byla čokoládová. Přimíchala jsem lískové oříšky, kakao, rozmixované (nebo rozemleté) datle, skořici, vanilku a kajenský pepř. Protože se mi kuličky zdály hořké, přidala jsem ještě 2 lžíce stevie. Komu by vadila chuť stevie, doporučuji nahradit xylitolem. Lžičkou jsem nabírala těsto a v dlaních jsem uválela kuličky (toto těsto se válí lépe než kokosové). Nakonec jsem vše obalila v nepraženém kakau.

Skladuji v lednici.

koule

Vaše Maruška