Nízkosacharidové houstičky (bez ořechů) s cuketovou pomazánkou

Proč jsem elektrický mlýnek na kávu neobjevila dříve? K přípravě jemných mouk je naprosto ideální – i malá semínka rozemele na jemný prášek. Skvělé!

Tyto nízko sacharidové houstičky lze použít k svačině i snídani. Jsou rozhodně sytější a kaloričtější než klasické housky – jedna vám k plnému uspokojení bude stačit.

Houstičku si můžete namazat rychlou cuketovou pomazánkou 🙂

Využijeme v našem nízkosacharidovém jídelníčku na 8 týdnů.

Zbylé žloutky využijeme v jednom z našich receptů v prvním týdnu nízkosacharidového jídelníčku – nic nepřijde nazmar 🙂

Ingredience na 10 houstiček (1 houstička = 1 porce)

  • 200 g sezamových semínek
  • 160 g lněných semínek
  • 80 g kokosové mouky
  • 40 g inulinu (vláknina v prášku; lze nahradit třeba psylliem nebo jemně mletým tapiokovým škrobem)
  • 4 lžíce cibulového prášku
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 lžička prášku na pečení bez fosfátů (vinný kámen)
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 6 bílků
  • 2 vejce
  • 500 ml vařící vody
  • 6 lžic máku a sůl na posypání

Ingredience na pomazánku

  • 1 malá (250 g) cuketa
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 60 g měkkého kozího sýra nebo lučiny
  • 1 malý prolisovaný stroužek česneku
  • mletý pepř na dochucení
  • 1 lžíce jemně nasekaných oblíbených bylinek (použila jsem hladkolistou petrželku)

Příprava houstiček

Sezamová semínka rozmixuji v elektrickém mlýnku na kávu na jemnou mouku. To samé udělám se lněným semínkem. Hotovou semínkovou mouku smíchám s ostatními ingrediencemi (kromě bílků, vajec, vroucí vody a máku na posypání) v misce dohromady. Aby těsto lépe vzešlo, přimíchám bílky (bez žloutků) a 2 celá vejce. Následně zaliji vodou a zpracuji v hutné a lepivé těsto.

Na pečící papír lžíci nandám 10 stejných kopečků, které ještě mokrýma rukama uhladím do požadovaného tvaru houstičky. Zasypu mákem a solí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170°C 60 minut.

Houstičky vyndám, nechá vychladnout. 2 si dám stranou na 2 dny (vydrží v pokojové teplotě bez problémů) a zbytek zamrazím v sáčku pro budoucí využití. Stačí pak večer houstičku z mrazáku vyndat a ráno si dát k snídani.

Příprava pomazánky

Oloupanou cuketu jsem nastrouhala nahrubo. Smíchám se solí, aby pustila šťávu. Strouhanou cuketu nandám na utěrku a zabalím (skvěle lze využít pytlíček na praní spodního prádla, je z husté síťky) . Vyždímám z cukety vodu a dám zpátky do misky. Vmíchám ostatní ingredience a zpracuji vidličkou na pomazánku.

Vaše Maruška