Burákové bomba koule (vegan, nízkosacharidové)

Když přijde řada na zdravější mlsání, pak v mém případě kombinace hořké čokolády a ořechového másla je absolutně na místě. Tyto koule zachutnaly i mým dětem – prý jim připomínají jejich oblíbené Reeses. Jenže oproti kupovaným pamlskům nejsou tak přeslazené a navíc obsahují střeva vyživující lněná semínka – vlákninu. Ani obsah rostlinných bílkovin není zanedbatelný.

Koule jsou tak skvělou rychlou svačinkou, kterou můžete pár dní skladovat v lednici, nebo na delší čas uložit do mrazáku. Pak stačí den předem vyndat do lednice tolik kousků, kolik budete následující den jíst.

Nechte si chutnat i vy!

1 porce (2 koule) obsahuje 1508 kJ; 360 kCal; 16g bílkovin, 10g sacharidů, 25g tuků, 4g vlákniny

INGREDIENCE NA 6 PORCÍ (12 koulí)

Na těsto

  • 180g (3/4 hrnku) burákového másla s kousky buráků (osobně kupuji v Alberu značku Pinkadas, jelikož obsahuje pouze 100% buráků a nic víc v másle není)
  • 120g (1 hrnek) mletých zlatých lněných semínek (nebo lněné mouky)
  • 60ml (6 lžic) javorového sirupu (nebo medu)
  • Růžová himalájská sůl (cca 3 špetky)

Na obalení koulí

  • 100g 85% hořké čokolády
  • Růžová himalájská sůl na posypání

PŘÍPRAVA

Ingredience na těsto smíchám dohromady. Z těsta uválím 12 stejně velikých koulí a dám na 30 – 45 min do mrazáku. Poté rozpustím čokoládu, dám ji do malinkaté misky, abych v ní mohla obalovat jednu kouli po druhé. Obalenou kouli vidličkami opatrně přendám na pečící papír a jakmile začne čokoláda na ledové kouli tuhnout, zasypu ji shora solí (chce to pro efekt vychytat ten správný okamžik, kdy není už čokoláda rozteklá, sůl se tak do ní nevpije a současně není ještě ztuhlá úplně, aby se sůl na ní přichytila). Obalené a posolené koule nechám ještě 30 minut v mrazáku. 

Fotogalerie

Vaše Maruška