Korejské kuře se zeleninovými nudlemi (paleo, bez lepku, bez laktózy)

Při vaření tohoto pokrmu mne doslova inspiroval pinterest a recept, který se jmenoval korejské kuře. S manželem orientálním i pálivějším chutím holdujeme, a tak tento recept na sebe nenechal dlouho čekat. Jaká sláva, že mému muži chutnalo jídlo (tedy hlavně ta úžasná, voňavá, pálivější omáčka s kuřetem) tolik, že ani neprotestoval, že má jako přílohu dýni. To jsem ale liška podšitá…….muhehehehe 🙂

Maso s omáčkou lze připravit s jakoukoliv přílohou. Jelikož se stravuji paleo, nízkosacharidově a ráda zařazuji suroviny tak, jak je nám příroda nadělila, jako přílohu doporučuji buď špagetovou dýni (v chladnější sezóně), nebo cuketové, syrové nudle (když je teplo). Případně i cuketové nudle můžete tepelně zpracovat na oleji, kdyby zrovna nebyla chuť na syrovou přílohu. Já je syrové jím moc ráda ♥

1 porce s dýní obsahuje 2101 kJ; 502 kCal; 34g bílkovin, 34g sacharidů, 25g tuků

1 porce s cuketou obsahuje 1868 kJ; 446 kCal; 33g bílkovin, 20g sacharidů, 25g tuků

Ingredience na 3 porce

Na omáčku

  • 1 červená cibule (50g)
  • 2 cm kořene zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rýžového octa (nebo jablečného)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/3 lžičky mleté uzené papriky
  • 70g rajčatového protlaku
  • 2 špetky kajenského pepře (volitelné podle potřeby pálivosti)
  • 2 lžíce vody
  • růžová himalájská sůl na dosolení
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce tamari omáčky (nebo klasické sójové omáčky)

Na maso

  • 350g kuřecích prsou
  • růžová himalájská sůl na dosolení
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 2 lžíce BIO kokosového oleje

Na přílohu

  • 1 špagetová dýně (1000g) nebo 1 veliká cuketa (450g)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce sezamových semínek na posyp
  • 1 jarní cibulka na posyp

Příprava

Je-li přílohou špagetová dýně, připravím si ji v troubě dle tohoto receptu (se 3 lžícemi olivového oleje). Dnes jsem ji však nějak nemohla dopéct a trvalo mi to hodinu a čtvrt, než byla hotová.

V případě cuketové přílohy, lze cuketu naškrábat škrabadlem na brambory, jako uvádím ZDE, nebo upravit spiralizérem na cuketové nudle. Ploché nebo kulaté nudle pak smíchám s olivovým olejem.

Omyté maso nakrájím na kostičky a osolené ho promíchám s červenou paprikou a citrónovou šťávou. Nechám tak hodinku odpočívat.

Omáčku si připravím tak, že veškeré ingredience (kromě soli, Tamari omáčky a česneku) rozmixuji tyčovým mixérem na jemnou kaši.

Kuřecí kousky restuji na střední teplotě na 2 lžících kokosového oleje tak 10 minut. Následně přidám omáčku, snížím teplotu a za stálého míchání vařím 2-3 minuty, aby se uvolnilo aroma. Po vypnutí sporáku, přimíchám prolisovaný česnek, sójovou Tamari omáčku a dosolím.

Servíruji s dýňovými nebo cuketovými nudlemi (podle nálady a sezóny 😉 ). Maso zasypu sezamovými semínky a nudle zas nasekanou jarní cibulkou.

Člověk si užívá okem už jen ty barvy na talíři a vůni, která se z jídla line 🙂

Vaše Maruška