Pomerančové kuře na asijský způsob (paleo, nízkosacharidové)

1 porce obsahuje 385 Kcal, 22 g tuků, 23 g bílkovin a 23 g sacharidů

Ingredience na 3 porce

  • 3 lžíce ghee nebo másla
  • 150 g pórku
  • 230 g kuřecích prsou (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1 středně veliká (300 g) cuketa
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • růžová himalájská sůl na dochucení

Na omáčku

  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (vymačkáno ze 2 středně velikých pomerančů)
  • 100 ml hovězího vývaru (nebo kuřecího)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

Na zahuštění

  • 1 vrchovatá lžíce tapiokového škrobu (10 g)
  • 3 lžíce vody

Příprava

Omytý pórek (zelenou část) jsem nakrájela na tenké proužky a restovala asi 10 minut na ghee.

Zatímco se pórek vaří, připravím si omáčku tak, že smíchám všechny ingredience na omáčku.

K dozlatova orestovanému pórku jsem přidala na nudličky nakrájená kuřecí prsa, která jsem restovala tak dlouho, dokud neztratily syrovou barvu. Jakmile je kuřecí maso bílé, přiliji k němu omáčku a dusím pod pokličkou 10 minut.

Pak si smíchám škrob s vodou, udělám si uprostřed pánve místo, škrob naliji a pořádně ho vmíchávám do omáčky, aby zhoustla. Zasypu sezamovými semínky a ještě promíchám. Pak dosolím.

Na talíř si nandám 1/3 cuketových nudlí, jež jsem vytvořila spiralizérem z 1 cukety (nebo lze naškrábat škrabkou, jak uvádím v receptu ZDE –  v obou případech jsou hotové velmi rychle) a 1/3 masa s omáčkou. Omáčku kapu na nudle, aby měly výraznější chuť.

Vaše Maruška