Nudličky z červeného zelí s batátovými gnocchi

Barvičky, barvičky, barvičky a vůně k tomu! Kdysi jsem v mém výživovém desateru doporučovala jíst hodně barevné potraviny kvůli antioxidantům a toto jídlo je ukázkový případ. Miluji barvy na talíři , jelikož velmi ráda jím nejprve očima 😉 Chuťový zážitek přichází následně a dobrý pocit z jídla mne nemine. A tak to má být. Potěšení z dobrého a zdravého jídla je přesně ta energie, kterou si chci udržovat.

Nechte si chutnat i vy! 🙂

1 porce obsahuje 1975 kJ; 472 kCal; 13g bílkovin, 57g sacharidů, 21g tuků

Ingredience na 4 porce

Na gnocchi

  • 400g sladkých brambor (batátů)
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 vejce
  • 1/3 lžičky mleté uzené papriky
  • 1/4 lžičky kari
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 130g tapiokového škrobu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Na nudličky z červeného zelí

  • 800g hlávkového červeného zelí
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 špetky kmínu
  • 1 lžíce čerstvých lístků majoránky (nebo 1 lžička sušené)
  • 1 lžíce Tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka ze zdravé výživy)
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

Na posyp

  • 80g hoblinek parmezánu

Příprava

Oloupané, sladké brambory uvařím v páře (nebo lze i ve vodě) do měkka. Nechám vychladnout. Pak je rozmixuji tyčovým mixérem se solí, vejcem, uzenou paprikou, kari a prolisovaným česnekem na kaši. Do kaše vmíchám tapiokový škrob a vytvořím těsto. Z propracovaného těsta válím na kuchyňské lince cca 1,5cm tlusté nudličky. Ty pak nakrájím nožem na 2cm gnocchi a vidličkou zlehka zmáčknu, aby se na povrchu utvořili efektní vroubky 😉

Gnocchi hodím do vroucí vody. Jakmile vyplavou nahoru, povařím minutu, vyndám děrovanou naběračkou. Na olivovém oleji je orestuji dozlatova. Jakmile se začnou k sobě výrazně lepit, přestávám restovat. Přesypu do misky.

Hlávkové zelí zbavím tvrdého konce a pokrájím na tenké nudličky. Dám ho do velké nepřilnavé pánve s olejem a kmínem a lehce podliji vodou. Dusím pod pokličkou za občasného promíchání 20-25 minut do změknutí. Pak přisypu lísky majoránky, krátce ještě míchám. Vypnu sporák a do zelí přimíchám sójovou omáčku Tamari, sůl a pepř.

Zelné nudličky servíruji s gnocchi, posypané parmezánem a ještě s trochou čerstvých lístků majoránky.

Vaše Maruška